”Văzutele și nevăzutele”, vernisaj la Muzeul Județean Gorj

Loading

Joi, 9 martie 2023, de la ora 17.00, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” (str. Geneva, nr. 8, Târgu Jiu), va avea loc vernisajul expoziției de manuscrise pictate ”Văzutele și nevăzutele”, de Cristian Bădilița și Malvine Mocenco.

„Expoziția reunește operele, comune, ale unui scriitor, biblist, patrolog și ale unui pictor restaurator. Prin lucrările expuse, cei doi autori construiesc o punte între universul manuscriselor medievale și modernitatea noastră de zi cu zi. Dimensiunea artistică și cea literară se completează cu o dimensiune metafizică, universală ființei umane. Pictura sporește și iluminează semnificația textelor. Colaborarea dintre cuvintele scrise și pictură mi se pare, aici, împletirea armonioasă a două modalități artistice de exprimare. Niciuna nu e prea mult și niciuna nu e prea puțin, nu concurează ci se complimentează reciproc, părând, de fapt, o singură voce. Capacitatea de a te adapta atât de bine la creația altui artist, indiferent de tehnica aleasă, mi se pare un semn de claritate creativă și de supunere a muzei, care de multe ori îl domină pe creatorul devenit doar o unealtă. Aici, în cazul acestei colaborări, fie vorbim despre o muză comună fie, și aceasta este varianta pe care tind să o cred, avem în față doi creatori care își stăpânesc cu adevărat meșteșugul.” (Dorina Cioplea-Văduva, muzeograf)

Cristian Bădiliţă (n. 1968)

Scriitor, istoric al creştinismului timpuriu. Doctor al Universităţii Paris IV-Sorbona cu teza Metamorfozele Anticristului la Părinţii Bisericii (Premiul Salomon Reinach al Asociaţiei Eleniştilor din Franţa). Fellow al Institutului de Ştiinţe Religioase din Trento (2002-2005) ş.a. A coordonat traducerea comentată a Septuagintei în cadrul New Europe College (8 volume). Realizează o traducere comentată a Noului Testament (6 volume apărute). A inițiat și coordonează Seria Mica Romă XXI la Editura Vremea. A publicat peste 70 de volume (eseuri, studii, poezie, Jurnale, traduceri comentate din greaca veche şi latină etc.). Publicaţii recente: Adulmecări (Libris, 2018); Iluminișuri. Despre martiri, katechoni,erezii (Vremea, 2020); Un Pateric al anarhismului creștin de dreapta (Vremea, 2020); Glafire. Teme fierbinți ale creștinismului (Litera, 2021); Sfinți păgâni, iudei și creștini (Litera, 2021); Ce înseamnă să fii om (Vremea, 2022). Malvine Mocenco (n. 1976). A absolvit Liceul de Artă din Constanţa și Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Piteşti, Secţia „Artă Sacră”. Din anul 2009 e restaurator pictură, şefa secţiei Conservare–Restaurare la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii din Goleşti (Argeş). Expoziții de pictură și ilustrație de cărți. A publicat două albume de artă decorativă și două cu lucrările restaurate. Marele Premiu pentru Restaurare la Salonul Național de la Craiova (2017). Expoziții comune: DRAGOSTEA NU CADE NICIODATĂ: Primăria Oradea, Sinagoga neologă 2022: SUFLETUL DIMPREJUR: Timișoara, Calpe Gallery, 2022.