Au dat simulare în școli, vor da examen pe centre

Loading

 

Foarte mulţi liceeni nu vor examen de admitere, centrele universitare trebuie să ţină cont de asta
 

Elevii de clasa a VIII-a din Gorj, 3422 după numărătoarea ISJ Gorj, vor da Evaluarea Națională în 18 centre de examen și nu în 87 cum au făcut-o la simularea din luna martie 2018. Măsura, pregătită de ISJ Gorj la solicitarea MEN încă de la începutul anului, are darul să surprindă iar cadrele didactice din mediul rural chiar contestă acest mod de organizare. Deși nu este explicată clar de MEN, această decizie pare să aibă drept unic scop reducerea costurilor cu membrii comisiilor din fiecare școală.

 

Așa cum a anunțat oficial ISJ Gorj în cursul zilei de luni, 16 aprilie 2018, Evaluarea Națională se va susține în 18 centre de examen din județ și un singur centru de evaluare. Simularea Evaluării Naționale, desfășurată cu doar o lună în urmă, s-a desfășurat în 87 de centre, și la acel moment nu se știa de intențiile de modificare sau a fost mai facilă organizarea după modelul anilor trecuți.

Decizia de la Gorj se bazează pe o solicitare a MEN din 26 octombrie 2017 care viza restrângerea numărului de centre de examen deoarece se intenționa cumpărarea a 3645 de scanere și laptopuri pentru ” fantezia” privind scanarea lucrărilor și corectarea lor în format on-line. Desigur, proiectul a murit dar consecințele rămân pentru elevi, mai ales cei din mediul rural, care vor fi obligați să se deplaseze pe diverse distanțe și să se adapteze într-un mediu nou pentru primul examen serios din viața lor. Foarte mulți părinți contestă decizia MEN și ISJ Gorj și spun că aceasta nu ar trebui pusă în aplicare fără o simulare anterioară. De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că în școli s-au făcut eforturi financiare serioase în anii trecuți pentru calculatoare, imprimante, camere, aparate de multiplicat și nu a fost pusă niciodată sub semnul întrebării corectitudinea acestei evaluări.

Până ministrul Educației Naționale va explica public de ce s-a renunțat la scanarea lucrărilor și dacă s-a renunțat ce rost mai are actuala organizare, vă informăm că cele 18 centre de examen sunt următoarele: Școala Gimnazială ”Gheorghe Tătărăscu” Tg-Jiu-225 elevi; CNTV-232 elevi; Școala Gimnazială ”Constantin Săvoiu”Tg-Jiu-237 elevi; Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu” Tg-Jiu-232 elevi; Școala Gimnazială ”Sfântul Nicolae” Tg-Jiu-232 elevi; Liceul Tehnologic Bâlteni-193 elevi; Liceul Tehnologic Bustuchin-153 elevi; Colegiul Național ”George Coșbuc” Motru-112 elevi; Școala Gimnazială Nr 1 Motru-228 elevi; Colegiul Tehnic Mătăsari-179 elevi; Școala Gimnazială ”George Uscătescu” Tg-Cărbunești-199; Liceul Tehnologic Turburea-123 elevi; Liceul Tehnologic Stoina-141 elevi; Liceul Tehnologic Tismana-187 elevi; Liceul Tehnologic Turceni-283 elevi; Școala Gimnazială Novaci-164 de elevi; Școala Gimnazială Bumbești Jiu-110 elevi și Școala Gimnazială Nr 1 Rovinari-189 elevi.

Având în vedere că Evaluarea Națională este programată în ultima săptămână de curs pentru ceilalți elevi, o altă întrebare ar fi cum se poate face aceasta fizic și să nu afectăm procesul instructiv-educativ? Iată Calendarul Evaluării Naționale 2018:4 – 8 iunie 2018 – Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a în vederea participării la Evaluarea Naţională; 8 iunie 2018 – Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a; 11 iunie 2018 – Limba şi Literatura Română; 13 iunie – Matematică; 19 iunie (până la ora 12:00) – Afişarea primelor rezultate; 23 iunie – Afișarea rezultatelor finale.