Se sfărâmă visul european?

 

Un reprezentant al României, a cărui candidatură a fost stabilită în spatele ușilor închise ale unor mari puteri europene, poate să câștige funcția de șef al unui Parchet European care ar putea deveni funcțional în 2-3 ani. Persoana respectivă este acuzată în România de lucruri penale  pe care le-ar fi comis  în peste un deceniu de conducere a parchetelor dar politicienii europeni nici nu se sinchisesc de acest lucru. Nici măcar de ochii lumii, pentru că altfel am văzut cum România a ajuns ”cea mai coruptă țară” din Europa dar fără corupători, nu sunt luate  în seamă cele susținute de  organele de Justiție din România și ce spun acuzațiile. Din păcate, prin cancelariile străine se cam știe câți bani fac procurorii și judecătorii de pe la noi, aceiași care sunt  în grevă acum deși acest lucru nu se poate face legal.

Pentru români se pare că visul european începe să fie tot mai mult o himeră. Știm deja ce fac ambasadorii UE la București, cum își impun firmele la contractele românești care ne-au făcut cea mai coruptă țară cu mâna UE.  La fel de bine știm cum o celebră baroneasă a fost plătită pe vremea lui Năstase pentru a nu  mai critica și în culcare și în sculare statul român  iar principiile s-au schimbat. Cu alte cuvinte, dacă Justiția s-ar mărgini în continuare să bage la zdup doar români iar  Olanda ar pune mâna pe portul Constanța, lucrurile ar sta altfel pentru România în raporturile oficiale cu UE.  Dar a pune Justiția UE în mâna unei ”duducuțe” acuzată de probleme penale, pentru ”merite deosebite” în salvarea penalilor europeni care au lucrat în România, ne arată  atât statutul de colonie al României cât și faptul că structurile europene nu dețin instrumente anticorupție. De aceea Junker a putut conduce Europa cu uriașele sale probleme penale de la începutul mandatului, de aceea arma Justiției este folosită discreționar în politică. Visul european al unei structuri unite cu standarde bine definite este pe cale să se destrame și de aici înainte nu vom putea căuta în Europa decât locuri de muncă, reperele pe Justiție, economie, respectarea drepturilor omului fiind grav  distorsionate.

Poate că Kovesi este așa cum ne sugerează Germania, adică mai bună ca un german pus să candideze pe post de iepure, poate că nici acuzațiile nu stau în picioare, de asemenea  e greu de crezut ca în  12 ani de condus România nu ai reușit nimic, dar toate astea ar trebui să le verifice  oameni competenți, exact împrejurările pe care vrea să le evite LCK și sprijinitorii săi. Nu se dorește acest lucru, Kovesi are de acum imunitate și nimeni nu se va aventura să mai facă ceva împotriva ei pentru că UE, pentru că Germania, pentru că Iohannis…Reprezentanții Justiției care au ieșit în stradă au fost ridiculizați în Europa, au fost folosiți și aruncați, instituțiile UE nu cred în ei și avem dovada în cazul Kovesi. Se bat pentru drepturile de castă, de Justiție și de Dreptate au uitat de foarte mult timp.

Întrebarea care se pune este una de bun simț, merită să compromitem visul european al românilor pentru un procuror controversat? Da, știm, poveștile cu ”zeița” sunt frecții la un picior de lemn dar la noi încă merge!