Se încinge politichia locală

Cornel ŞomâcuAbia s-au întors din vacanţă politicienii locali, e adevărat că meleagurile autohtone nu le mai plac, şi a început o luptă pe viaţă şi pe moarte. Prima dispută, adică alegerile de primar de la Turburea, a revenit PDL care a reuşit să-şi mobilizeze mai bine oameni dar şi să profite de slăbiciunile PSD mai întâi şi apoi PSD şi PNL, în turul II. Democraţii nu trebuie să se îmbete cu apă rece, conjunctura le-a fost favorabilă iar contracandidaţii, în cazul social-democraţilor, foarte slabi spre penibili.
Doar că am avut deja acuzaţii că s-au cumpărat voturi, dispute cu violenţă şi toate cele, mai puţin specifice Gorjului. Din două una, ori este adevărat şi vinovaţii trebuie să plătească, ori cei care vorbesc aiurea să fie pedepsiţi. Riscăm însă ca la momentul când se vor întâmpla fapte cu adevărat reprobabile, bine ar fi să nu fie cazul, să nu fie nimeni convins că cel care urlă are şi dreptate. Nimeni din Gorj sau din ţară nu a fost tras la răspundere cu adevărat pentru cele întâmplate la alegeri. Să mai spunem că în istoria noastră de democraţie au fost totdeauna acuzaţii de fraudă, adevărate dar mărunte în general, scandaluri multe, iar în 1946 nimeni nu ne-a mai luat în seamă la marea fraudă a comuniştilor.  De aceea, mai mare atenţie la acuzaţii, sau acestea să aibă şi urmări juridice.
Privind pe ansamblu eşichierul politic local, constatăm că avem partide de rangul I, PDL şi PSD, şi de rangul II, PNL şi PRM. Liberalii au pierdut la Turburea pe mâna lor dar şi din cauza slăbiciunilor dovedite peste tot. Acest lucru va influenţa şi prezidenţialele, unde logistica şi forţa partidului va fi decisivă. În judeţul nostru, PDL-ul pare mai dinamic şi deja intrat în campanie, cu achiziţii de vază în familia Vâlceanu, iar PSD-ul încă neconectat la marile cerinţe electorale. Social-democraţii ar putea să o încaseze într-un judeţ pe care îl domină de foarte mulţi ani.
Dacă PSD-ul şi PDL-ul vor da bătălia finală, o surpriză fiind prea puţin probabilă, PNL-ul şi mai ales PRM-ul nu vor conta. PRM este într-o situaţie extrem de dificilă după ce atât preşedintele Corneliu Vadim Tudor, cât şi fostul aliat Gigi Becali şi-au anunţat candidatura pentru Cotroceni. Vorbim de un partid prea mic pentru un război atât de mare. Ca din acest electorat al Gorjului, împărţit între Traian Băsescu, Mircea Geoană, Crin Antonescu şi Corneliu Vadim Tudor să mai rupă şi un independent, ca Sorin Oprescu, este prea puţin probabil şi nu cu influenţă prea mare pentru rezultatul final.
Va urma o perioadă electorală foarte intensă pe fondul unei crize care ne-a afectat pe fiecare dintre noi. Bugetarii ar putea să schimbe practic preşedintele şi poate nici nu ar fi de condamnat. Toată lumea e nemulţumită şi aici pot câştiga pescuitorii în ape tulburi gen Vadim şi Becali. Aşa că politichia locală şi naţională va fi foarte încinsă în perioada următoare.