O șansă pentru fotbal

Cornel ŞomâcuAm încercat cu acest editorial să nu ratez șansa de a vorbi despre Pandurii Târgu-Jiu din nou pe podium, ocazie de care mă îndoiam că o să beneficiem în acest deceniu. În ciuda investițiilor reduse și a unui antrenor fără carte de vizită, gorjenii au reușit din nou să se ridice și ar putea avea speranțe de primele 6 locuri. Dacă ar fi să mă întrebe cineva cum se face că merge echipa deși au plecat fotbaliști buni și nu au fost aduși alții de valoare, răspunsul cred că s-ar lega de conjuctură-Astra și ASA, ultimii doi adversari, nu și-au plătit fotbaliștii de luni și luni de zile-dar și de faptul că Laurențiu Ciurel a fost ocupat cu altceva ca să își mai ”bage nasul” la echipă. În condițiile în care manageriatul de la CEO nu l-a împiedicat să joace un rol nefast în viața echipei în trecut, trebuie să mulțumim DNA că a făcut acest lucru posibil.
Pentru că și la Târgu-Jiu, ca în mai multe locuri din țară, au venit oameni de pe stradă să managerieze echipe de fotbal. Dacă la Gigi Becali, George Copos, Ion Nicolae ș.a. respectivii și-au băgat banii proprii, la Târgu-Jiu, Mediaș și în alte câteva locuri din țară era vorba de banii statului. Și dacă echipa a mers prost când Laurențiu Ciurel era în tribune, singura concluzie este că ”managerii” care cred că se pricep la fotbal să își facă misiunea pentru care au fost investiți public, fotbalul să îl lase pe profesioniști. Pentru fotbalul de la Târgu-Jiu poate că e mai bine că și domnii Ion Călinoiu și Florin Cârciumaru sunt ocupați și, oricum, echipa joacă la Turnu Severin pe teren propriu, fiind mai departe de implicarea politicului.
De fapt, șansa pentru fotbalul românesc este dată de faptul ca resursele alocate să nu fie urmate de amestecul cu picioarele al unor indivizi care cred că se pricep. Cel mai bun exemplu ni-l oferă tot Gigi Becali, în vremea cât a fost la arest echipa a făcut performanță iar acum nu sperie pe nimeni. În momentul când decizia o ia un patron sau președinte de club, care se pricep la fotbal ca un cetățean de pe stradă, rezultatele vor lipsi într-un orizont de timp mai mare sau mai mic. Dacă păcălim fotbalul, ne păcălește și el pe noi!