Salarii întârziate în unele școli din Gorj

Liderul USLI Gorj, Constantin Huică, face un apel pentru respectarea legii
Liderul USLI Gorj, Constantin Huică, face un apel pentru respectarea legii

În pofida anunțului ministrului Educației Naționale, Liviu Marian Pop, conform căruia cadrele didactice din toată țara își vor încasa salariile pe luna decembrie 2017 în zilele de 12 sau 15 ianuarie 2018, acest lucru nu se întâmplă în circa 20 de  școli din Gorj. Redăm mai jos comunicatul emis în cursul zilei de vineri, 12 ianuarie 2018, de către Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj și semnat de președintele Constantin Huică.

 

”Având în vedere întârzierile care se preconizează privind plata salariilor pe luna decembrie 2017 la un număr mare de școli din județul Gorj, Biroul Operativ al USLI GORJ face un apel la factorii implicați pentru a debloca situația, astfel încât toți salariații să primească sumele cuvenite.

În acest sens, considerăm drept incorectă procedura prin care ISJ Gorj a ignorat prevederile Ordinului nr 4576/2011 privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal în învățământul preuniversitar de stat.

Intervenția ISJ Gorj în  statele de plată nu are corespondent legislativ și ca urmare poate aduce grave prejudicii sectorului de învățământ și factorilor direct implicați.

De asemenea, orice decizie în domeniu trebuie să se ia în scris și cu justificarea legală,  pentru a putea respecta art. 3, alin. 4 din Ordinul 4576/2011- anexa 4, cap. II, (celebra ”bulină”), lucru pe care ISJ Gorj îl refuză de o lungă perioadă de timp.

Lipsește din  școli o justificare scrisă, clară și asumată, a amânării plății salariilor de către ISJ Gorj, o asemenea decizie putând fi sancționată ca atare în baza legislației în vigoare.

Biroul Operativ al USLI GORJ solicită ISJ Gorj respectarea datei de plată a salariilor pentru toți salariații, dată anunțată de MEN.

Dezavuăm ”presiunile” de orice fel și tentativele de intimidare asupra oamenilor școlii exercitate din ordinul conducerii ISJ Gorj.”