Românii cu studii preuniversitare afară, perioadă scurtă de recunoaştere în ţară

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Sorin Câmpeanu, a anunţat emiterea unui ordin care prevede micşorarea perioadei de echivalare a diplomelor preuniversitare atât pentru românii care au învăţat în străinătate, cât şi pentru cetăţenii altor ţări care vor să studieze în România.

Tinerilor români li se vor recunoaşte studiile în străinătate mai repede
Tinerilor români li se vor recunoaşte studiile în străinătate mai repede

Ministrul Sorin Câmpeanu a anunţat recent emiterea unui document care să reglementeze acest sector: „Am emis, în urmă cu câteva zile, un ordin de ministru care prevede descentralizarea activităţilor necesare activității de recunoaștere şi echivalare a diplomelor pentru perioadele de studii”.
Potrivit ministrului, este nevoie de o „evaluare profesionistă” în ceea ce priveşte echivalarea diplomelor, astfel încât acestea să fie recunoscute în sistemul românesc. Acelaşi ministru a anunţat că aceste modificări vor fi operate în învăţământul preuniversitar şi, în funcţie de rezultate, vor fi extinse şi la nivelul universitar.
MECS se confruntă la acest moment cu mari probleme, zeci de mii de tineri de vârstă şcolară care se întorc acasă cu părinţii din străinătate aşteaptă ani de zile după recunoaşterea de către minister ale studiilor lor preuniversitare. Legislaţia românească permite ca tinerii respectivi să urmeze cursurile până îşi rezolvă MECS problemele.