România, pe tabla de șah a unor mâini nevăzute

Suntem din nou de câteva zile martorii unor încrâncenări pe care, și de această dată, doar americanii par să le cunoască deznodământul. Spuneam aceasta după ce Curtea Constituțională a României a hotărât că preşedintele Klaus Iohannis este nevoit să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi, aşa cum cere Guvernul, în pofida protestelor opoziţiei şi comunităţii internaţionale, în timp ce șefa DNA a mai făcut o vizită „de ultimă oră” în America.

Presa străină s-a grăbit să comenteze amplu decizia CCR, pro sau contra, în funcție de preferințe desigur, pentru că sunt evidente clivajele de opinie. Să ne mire prea mult astfel de poziții, când până și unii de-ai noștri ajung să arate cu degetul vehement spre CCR? Este cazul fostului premier Dacian Cioloș, despre care nu prea reușim să înțelegem interesele cui le poartă la butonieră atunci când întreabă retoric: „Ajungem să trebuiască să apărăm democrația de Curtea Constituțională?”. Dar și el este doar unul care își dă cu părerea în interes personal, afirmând în continuare: „ca parte a unui proces de reformare a statului, pe care Mişcarea România Împreună îl va propune în programul său politic, Curtea Constituţională trebuie depolitizată complet pentru a-şi relua rolul”. Deci am înțeles, unde bate domnul Cioloș. La viitoarele alegeri parlamentare, numai că și el este un pion pe o tablă de șah mult prea mare pentru a o cuprinde în rezumatul despre ce înseamnă România și ce ni se pregătește de către cei care conduc din umbră interesele țării.

Cât despre Kovesi, Laura Codruța fie face un joc la dublu, fie șantajează, așa cum tind să creadă tot mai mulți analiști. Sunt vehiculate deja câteva variante a felului în care se va scrie istoria acestui episod, iar unul dintre ele ar fi demisia șefei DNA, care l-ar scuti pe Klaus Iohannis de orice emoție. Doar că vizita în America a acesteia, arată clar că decizia nu se va lua în România, că Laura Codruța Kovesi nu decide singură, că Iohannis este la fel de vulnerabil în fața americanilor ca oricare alt politician român.

Pentru un şef de stat care a afirmat de fiecare dată când a avut ocazia că legea e mai presus de orice, Iohannis este acum strâns cu ușa prin hotărârea CCR. Cine l-ar putea salva, sau dimpotrivă i-ar compromite cariera politică, nu știm. Tabla de șah pe care România se chinuie să supraviețuiască este în mâinile nevăzute ale celor din strategia cărora face parte întotdeauna sacrificarea pionilor.