Reuniune europeană de proiect în Estonia-Tallinn

 

Grădinița cu Program Prelungit Baia de Fier implementează Parteneriatul Strategic KA219 cu titlul ” Tous différents et alors ? Pratiques pédagogiques pour une école de la réussite pour tous!” și este finanțat cu sprijinul Uniunii Europene prin Programul Erasmus+. Proiectul se desfășoară în perioada septembrie 2017-august 2019.

Cea de-a treia reuniune de formare și învățare s-a desfășurat la Tallinn, Estonia. La această reuniune au participat cadrele didactice Rădescu Maria și Turbăceanu Dana Simona, trei cadre didactice din Bulgaria, două din Franța și trei din Grecia.
Tema reuniunii din Estonia: ”Diferiți dar egali, pornind de la sport”. Au primat activitățile de educație fizică și sport la clasele primare și grădiniță, concursuri sportive. Sportul leagă prietenii, luminează spiritele, întărește personalitatea…
Coordonatoarea din Tallinn ne-a prezentat și câteva lecții de gimnastică ritmică. Am participat la lecții deschise care au abordat diverse teme, astfel am făcut comparații între sistemul de învățământ din Romania și cel din Estonia.
În una din zilele dedicate formării și învățării am asistat la ateliere de lucru desfășurate la una din grădinițele din Tallinn. Am desfășurat împreună cu micuții la ateliere de pictură, jocuri didactice, jocuri de mișcare…
În cadrul vizitei de lucru de la departamentul Educație din Tallinn, am avut ocazia să constatăm că există o legătură strânsă între reprezentanții Ministerului Educației și școlile și grădinițele din oraș. În Estonia, toți elevii primesc micul dejun la școală și o masă caldă (gratuit). De asemenea, școlile pe care le-am vizitat colaborează foarte bine cu autoritățile locale.
S-a desfășurat un atelier de lucru între profesori în vederea organizării și stabilirii obiectivelor pentru următoarea reuniune din Grecia, care va avea loc în luna noiembrie. Am punctat și principalele aspecte legate de întocmirea raportului intermediar.
Evaluarea reuniunii de formare și învățare s-a făcut prin intermediul chestionarelor. Ne-au fost decernate certificatele de participare într-un cadru festiv, la care a participat conducerea unității de învățământ, membrii ai departamentului educațional, autorități locale.
Coordonatoarea proiectului a concluzionat faptul că reuniunea și-a realizat obiectivele propuse. Fiecare participant a primit documentul Europass Mobility .

Responsabil proiect, Radescu Maria

Director, Cetina Ileana

 

 

 

 

 

 

Acest proiect este finanţat cu sustinere din partea UE prin Programul Erasmus+ . Această publicaţie (comunicare) reflectă numai punctul de vedere al autorului iar UE nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine