Rețetă rinichi fripţi, cu sos de muştar

Loading

ronichi-cu-sos-mustarIngrediente:

2 rinichi de viţel
1 lingură unt topit
50 g unt proaspăt
1 păhărel vin
1 linguriţă muştar
1 linguriţă pătrunjel verde tocat
1 linguriţă zeamă de lămâie
sare
piper.

Preparare:

Se curăţă de pieliţe doi rinichi de viţel, se spală şi se usucă cu o cârpă. Se lasă întregi. Se înfierbântă într-o tavă o lingură bună de unt şi se pun rinichii să se rumenească la foc iute, pe ambele părţi. Se sărează. Se pot pune şi în cuptor, dacă acesta este bine încins. Se ţin circa 20 minute, astfel încât rinichii să nu fie nici prea fripţi, nici în sânge. Se scot pe o farfurie fierbinte, se taie iute felii subţiri şi se acoperă cu altă farfurie fierbinte. Se ţin la cald, dar numai câteva minute, până ce se pregăteşte sosul. Din timp se pregătesc la îndemână vinul, muştarul subţiat cu puţin vin, 2 — 3 bucăţele de unt proaspăt cât o nucă, o linguriţă de pătrunjel verde tocat, o linguriţă de zeamă de lămâie. După ce s-a scos rinichiul, se toarnă în tavă vinul şi se lasă să dea câteva clocote, în timp ce se taie rinichiul. Se adaugă în sos muştar, unt, pătrunjel, lămâie, sare, piper. Nu trebuie să fiarbă. Se toarnă peste rinichi. Se serveşte fierbinte, cu bucăţele de pâine prăjită în unt.