1 kg fasole boabe
2-3 cepe de mărime mijlocie
2 foi dafin
400 g costiţă afumată
1 legatura mărar
3 linguri ulei de măsline
2 linguri bulion
sare
piper
PREPARARE
Fasolea se spală de câteva ori cu apă caldă şi se pune la fiert cu sare. Pentru a se înmuia, se fierbe în două-trei ape.
În timp ce fierbe fasolea, se curăţă şi se taie ceapa şi se pune la călit cu puţin ulei până capătă culoarea arămie. După ce s-a călit ceapa, se lasă să se răcească, se strecoară fasolea şi se pune peste ceapă, amestecându-se continuu. Se mai fierbe şi cu ceapa câteva minute, se adaugă bulionul şi puţină apă caldă.
Costiţa se taie felii subţiri şi se prăjeşte până se rumeneşte. După ce s-a pregătit, se răstoarnă într-un vas de yena fasolea, se pun bucăţile de costiţă, foile de dafin şi se bagă la cuptor.
Fasolea cu costiţă se serveşte cu murături asortate sau cu salată de crudităţi, pâine neagră şi ardei iute. Se ornează cu mărar proaspăt, după preferinţă.