Despre români, alegeri și manșete apretate

Loading

andrei-popete-patrascuAcum când în sfârșit, după multe tergiversări, știm și data exactă pentru alegerile parlamentare, iar partidele politice încep să devină din nou prezente în spațiul public, subiectul devine unul de actualitate. Printre deputaţii şi senatorii votaţi de către români în ultimii 26 de ani s-au aflat şi suficient de mulţi oportunişti. La fel și în Parlamentul European, acolo unde România are reprezentanții care, ne place sau nu, sunt parte a unei clase politice pusă pe căpătuială pe spinarea noastră, şi aceasta pentru că alegerile sunt democratice, iar reprezentanţii în Legislativ sau P.E. i-am votat mai puţin după competenţă individuală şi mai mult după culoarea politică, cu toate că alegerile sunt uninominale.
În România ultimilor 26 de ani nu s-au votat în realitate niciodată politicienii, ci partidele lor. Nu s-a votat pentru proiecte sustenabile, ci pentru promisiuni și lista poate fi lungă. Practic avem o meteahnă a electoratului român – incapacitatea de a face distincţie între posibilul viitor senator sau deputat votat şi partidul din care acesta face parte. Ultimele alegeri parlamentare ne-au arătat că puţini au înţeles că vor vota numai din colegiul de reşedinţă şi că vor avea de ales numai dintre persoanele care candidează pentru un loc de deputat sau senator în colegiul respectiv. Electoratul român încă nu a învăţat să voteze, că firesc este să alegem oameni pentru oameni şi nu partide. Dar de aici şi până la conştientizarea asumantă a votului pe care îl acordăm în calitate de alegători mai avem, indiferent de opţiunile electorale.
Ne îndreptăm în curând spre perioada în care toţi politicienii ne vor vorbi din nou frumos despre viitorul nostru şi al României, iar noi, cuminți, ca de fiecare dată, ne vom conforma. Sau nu, de această dată. Remarcăm însă că în 26 de ani încă nu am învăţat care ne sunt priorităţile în calitate de alegători.
Despre campania electorală la care vom asista peste doar două luni nu cred că sunt multe de spus, deocamdată. Dacă vom avea și în acest an broşuri contrafăcute, fluturaşi denigratori, bannere furate şi afişe rupte, rămâne să vedem cum arată România anului 2016, dar mai cu seamă care va fi profilul alegătorului român și ce surprize vor avea la butonii manșetelor apretate unii politicieni.