Războiul Palatelor

Loading

Cum anul electoral 2019 bate la ușă, era normal ca președintele Klaus Iohannis să se trezească din letargie și să se pună în fruntea Dreptei politice pentru un nou mandat. Că este așa ne-o dovedește noua imagine de ”biciclist” și de om pus pe ceartă cu ”penalii”. Doar că personajul este terminat politic, s-a văzut asta în momentul când deși nu putea cere demiterea lui Kovesi din cauze de ambasade nu a zis absolut nimic despre dezastrul cu numele respectiv dar și în momentul când  a avut o ieșire antisemită la adresa evreilor. Chiar dacă presa românească s-a făcut că nu remarcă, un german antisemit nu este nimic nou sub soare.Cum, la fel,  și la Bruxelles e greu de explicat cum se face că doar în România, din 28 de țări U.E., un președinte ales este de altă origine decât etnia majoritară și mai este și german, ca să păstrăm tonul ieșirilor antisemite ale președintelui.

Cu un asemenea scandal pe cap, președintele Klaus Iohannis e foarte aproape de un final nefericit de mandat. Așa cum știu consilierii media, un scandal nou îl acoperă pe unul mai vechi, ieșirea cu cererea de demisie a premierului Dăncilă era tot ce se putea face în împrejurările date. Doar că disperarea nu este un sfetnic bun iar Iohannis nu este Băsescu. Toate gesturile președintelui de acum încolo, pe relația Dăncilă, Dragnea și alții, vor fi privite în cheia declarațiilor antisemite. Deși părea cel mai facil adversar, Viorica Dăncilă iese întărită din această confruntare și așa cum ambasadele o sprijină pe Kovesi, doar pentru servicii făcute, la fel se va întâmpla și cu premierul, cel puțin la ambasadele SUA și Israel. Premierul Dăncilă, și dacă va pleca de la Palatul Victoria,  nu o va face pentru guvernarea proastă  ci ca urmare a răzbunării pentru că ea a vrut să mute ambasada României la Tel Aviv. Mai mult, prin atacurile disperate ale lui Ponta, un politician care este ”șantajat” cu dosarul Rovinari, guvernul României a căpătat o credibilitate nesperată la nivel internațional. Și gândiți-vă cum va da afară o eventuală înlăturare a lui Dăncilă pe seama războiului pe ambasadă cu un președinte german.

În cheia politică internă, Iohannis dar și Dragnea și Dăncilă vor aduna puncte electorale prin remobilizarea maselor de simpatizanți. Viorica Dăncilă iese întărită nu doar pentru faptul că Iohannis nu o poate demite, aceasta este scoasă din anonimat și făcută un adversar credibil, Din acest moment, ”în fruntea oștilor”, lui Dăncilă i se vor  trece multe cu vederea. Deși părea că PSD-ul este lipsit de resurse electorale, vom vedea că lucrurile nu stau chiar așa. Nemulțumirile sociale există dar marea masă a românilor știu ce întâmpină în spitale și nu au încredere în polițiști, oricum cei mai bine plătiți bugetari dintotdeauna. Din acest moment, în logica de campanie, ar trebui să vedem și măsurile din programul de guvernare: creșterea pensiilor, vauchere etc. etc. Iar alegerile anului viitor sunt deschise, Iohannis nu va câștiga pe seama situației lui Dragnea! Războiul Palatelor a reînceput, doar protagoniștii sunt de altă categorie!