Craiova, restanțe uriașe la colectarea selectivă a deșeurilor

Loading

Continuăm demersul nostru început săptămânile trecute cu o analiză atentă a acestei problematici la nivelul celui mai important oraș din Oltenia, Craiova. Chiar dacă în această toamnă Bănia a schimbat din nou primarul, în sensul că a revenit Lia Ollguța Vasilescu în locul lui Mihail Genoiu, problema colectării selective a deșeurilor este departe de a fi rezolvată. Încercăm să aflăm de la cei implicați amănunte despre cum vor sta lucrurile în perioada următoare de la cei implicați.

La Craiova, beneficiar al proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Dolj din anul 2018, avem de-a face cu o situaţie cel puţin bizară: deşi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ECODOLJ, din care face parte şi UAT Craiova, a desemnat în urma unei licitaţii derulate în 2018 un nou operator, respectiv societatea IRIDEX GROUP SALUBRIZARE SRL Bucureşti, fiind semnat un contract la 22.05.2018 pentru colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor, firma respectivă încă nu operează şi în Craiova, pentru că în contract s-a prevăzut o perioadă intermediară de doi ani, condiţionată de finalizarea contractului „Furnizare containere îngropate pentru colectare deşeuri municipale Craiova, lucrări şi montaj aferente, utilaje specifice acestora“, până când operatorul desemnat va presta şi în Cetatea Banilor.

Pe fondul prelungirii repetate (22.03.2019, 22.11.2019, 22.07.2020) a finalizării acestui contract, semnat încă din 2017, asocierea condusă de IRIDEX GROUP SALUBRIZARE SRL nu poate opera şi în Craiova, serviciile fiind asigurate de operatorul primăriei, SALUBRITATE CRAIOVA SRL. Care nu mai are interesul efectuării de investiţii, câtă vreme va pierde contractul în favoarea IRIDEX.

Cum se ocupă, ştie orice craiovean, presa locală dezvăluind frecvent problemele depozitării şi colectării gunoaielor. Tot la primărie se zvoneşte că municipiul fanion al Olteniei colectează selectiv sub 10% din deşeurile adunate. S-ar putea însă ca procentul să fie mult mai mic…

La rândul lui, contractul de Furnizare containere îngropate pentru colectare deşeuri municipale Craiova, lucrări şi montaj aferente, utilaje specifice acestora a întâmpinat permanent piedici în implementare, de la birocraţie (multitudinea de avize solicitate de Primăria Craiova pentru eliberarea autorizaţiilor de construire) până la neînţelegeri şi diferenţe de opinii între constructor, Consiliul Judeţean Dolj şi Primăria Craiova. Toate acestea au dus la întârzieri repetate iar din declaraţiile autorităţilor publice făcute recent putem trage concluzia că nici finalul anului 2020 nu este cert ca dată de finalizare a acestui contract.

La fel, un contract din cadrul proiectului SMID nu este încă atribuit, respectiv cel privind operarea şi administrarea staţiilor de transfer Băileşti, Calafat, Filiaşi, Dobroeşti, transportul deşeurilor reziduale până la depozit, transportul deşeurilor reciclabile şi biodegradabile până la staţia de sortare şi compostare de la Craiova-Mofleni, respectiv staţia de compostare Calafat; operarea şi administrarea staţiei de sortare Craiova-Mofleni; operarea şi administrarea staţiilor de compostare Calafat şi Craiova-Mofleni.

Procedura a fost reluată la data de 19.12.2019 de către ADI ECODOLJ după ce fusese anulată ca urmare a contestaţiilor depuse de SC ECO SUD SA, operatorul depozitului de deşeuri din Craiova care urmăreşte obţinerea acestuia şi deţinerea unui control asupra fluxului de deşeuri colectate din judeţul Dolj. ECO SUD a contestat în instanţă şi iniţierea noii proceduri, şi cel mai probabil, dacă nu va fi declarată câştigătoarea contractului, va contesta şi rezultatul evaluării ofertelor, toate aceste aspecte fiind de natură a adăuga noi şi noi întârzieri. 

Implementarea proiectului Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Dolj este departe de finalizare, iar Craiova este departe de a atinge ţintele de colectare selectivă prevăzute de standardele europene.

Informațiile obținute de noi de la domnul Sorin Ciobanu, reprezentant local Iridex Group Salubrizare SRL, ne spun că vor exista schimbări importante a actualei stări de lucruri în primul trimestru al anului 2021. Domnul Mihai Vlad Butari, director general al Salubritate Craiova SRL, ne-a confirmat că lucrurile se vor schimba de anul viitor la Craiova. Vom reveni cu amănunte!