Profesionişti versus şpăgari

aura-stoenescuRumoare printre români, uneori chiar revolte sporadice, după ce presa a pus degetul pe rănile numite sistemul sanitar şi justiţia, plecând de la Gorbunov şi spitalul Slatina. Oamenii s-au trezit din amorţeală şi au început să ia atitudine împotriva indolenţei cu care sunt, de multe ori, trataţi. Magistraţii şi doctorii s-au speriat şi au început să dea vina pe presă, pentru că ar amplifica fenomenul, cu toate că presa n-a făcut altceva decât să asculte şi să prezinte păsurile oamenilor de rând, care nu au bani să cumpere clemenţa unor magistraţi sau bunăvoinţa unor cadre medicale. Cei care au, însă, dreptul să deschidă gura sunt doar profesioniştii care îşi fac datoria şi chiar mai mult, iar aceştia sunt destul de puţini. Ei îşi văd, însă, de treabă, nu sar de fund în sus, pentru că ştiu că nu ei sunt cei vizaţi. La polul opus profesioniştilor din orice domeniu se află piloşii incompetenţi, indolenţii şi şpăgarii, ultimele trei categorii făcând să se încline grav balanţa spre partea negativă, fapt care ne dă dreptate să generalizăm.
Dacă lupa s-a pus, acum, ostentativ, pe magistraţi şi pe doctori, nu înseamnă că în celelalte domenii e curăţenie. Există ziarişti care scriu la comandă sau fac şantaj, ca să trăiască regeşte, funcţionari publici care sunt nervoşi şi indolenţi, doar o pica ceva, profesori care dau note mici elevilor, ca să vină la ei la pregătire şi exemplele pot continua. Cu toate astea, profesoarele găsite cu banii în sobă sunt bine-mersi, doctorul găsit cu banii în gură la fel, iar ziariştii ce se vând sau şantajează, de regulă, nici nu sunt reclamaţi.
Ca să nu se mai întâmple ce se întâmplă la ora actuală, ar trebui ca legile ce pedepsesc aceste fapte să fie clare, iar cei care le pun în practică să fie nemiloşi. Nu numai asta, trebuie ca şi aceştia să fie, la rândul lor, pedepsiţi dacă iau şpagă de la şpăgari, iar dacă fac abuz în seviciu dând soluţii împotriva probelor din dosare să îşi piardă dreptul de a profesa. Aceeaşi măsură ar trebui, de altfel, luată cu toţi cei care fac abuz în serviciu, indiferent de domeniul în care lucrează.