Cu sânge în instalaţie

Cornel ŞomâcuUnul dintre politicienii locali care nu se dă bătut cu trecerea anilor este, cu siguranţă, Dan Ilie Morega. Ocupând funcţii de vârf şi înainte de 1989, politicianul născut la Padeş a deţinut în ultimele două decenii funcţii importante de la prefect la inspector guvernamental şi de la subprefect la şef al FPS şi exemplele ar putea continua. Nu s-a ferit niciodată de bătălia electorală rămânând, după ştiinţa noastră, singurul politician care a candidat şi a ieşit independent, consilier judeţean. Faptul că acum a fost ales deputat nu este decât o încununare a unei activităţi care a fost apreciată de foarte mulţi dintre conjudeţeni dar şi criticată de alţii.
Dar nu despre ce este la acest moment Dan Ilie Morega ne-am propus să vorbim, ci despre tot mai rarele gesturi de politicieni adevăraţi pe care le vedem la Gorj. Deputatul gorjean nu ezită să aibă o poziţie distinctă în PNL, să ceară schimbarea actualei conduceri şi să ameninţe că va părăsi partidul dacă nu se schimbă ceva. Probabil că politicianul gorjean se luptă cu morile de vânt iar ciracii lui Patriciu îi vor păstra pe Tăriceanu şi pe Olteanu la conducere, rebeliunea sa putând să fie pedepsită la următoarele alegeri din filială, dar rămâne gestul de a-ţi asuma consecinţele ca şi politician. Cu excepţia lui Mischie, nu credem să fi existat alt politician de la Gorj care să nu fie de acord cu centrul într-un mod atât de clar şi amplu mediatizat. Nu ştim cât de eficientă este o asemenea poziţie în sensul că, poate, la un moment dat eşti silit să pleci de sub cupola unui partid dar ca să-ţi afirmi propria personalitate este totdeauna loc.
Poate că asta ar trebui să înveţe liderii locali ai guvernării, la acest moment Florin Cârciumaru, Ion Călinoiu, Cosmin Popescu şi Ionel Manţog fiind soldaţi prea credincioşi ai partidelor pe care le reprezintă. Dacă una sau alta dintre părţi ar fi fost mai tranşată sau ar fi bătut cu pumnul în masă la Bucureşti, acum am fi avut pace şi prietenie în coaliţie. Să spunem că e mai degrabă o figură de stil, reprezentanţii partidelor cu trandafiri pregătindu-şi mai degrabă despărţirea decât împăcarea. Din când în când, pentru aducerea aminte a celor care l-au votat şi, probabil, nu ştiu pentru ce, Victor Ponta ne dă iluzia că lucrează şi că se bate pentru interesele Gorjului. Suntem de acord cu această aserţiune mai ales că firma Şova şi asociaţii, care au câştigat bani buni la Rovinari şi Turceni, i-au băgat câteva miliarde bune în buzunar. Noul Titulescu se face că combate(sic!) iar noi ne facem că îl credem!
De fapt, sintagma din titlu este un îndemn pentru politicienii tineri, vreţi funcţii, băteţi-vă pentru ele pentru că de „yesmen”-i e ţara plină. Cine are urechi de auzit!?

2 Comments on “Cu sânge în instalaţie”

  1. Felicitari,ca de obicei esti unul din putinii jurnalisti care spune adevarul.Ai ramas ca de obicei un curajos.Ai grija azi sunt prea periculosi unii oameni politici!

  2. e foarte corect. si probabil ca o sa fie votat si mai departe. macar are sange pt. ca nu se obtin rezultate usor in romania de azi mai ales atunci cand esti impotriva sefilor de la centru.iar sefii aia de la centru nu se intereseaza decat de bani. daca la motru se primesc in campania electorala 15000 euro de la un neica nimeni, ulterior trebuie pus director. interesul de partid e mai important. restu nu conteaza.iar asta e exact ceea ce vrea stimabilul domn mantog ionel. oare exista mafiot mai mare ca el in lume romanica?
    de ce nu poate sa mearga el la bucuresti la domnul boc si la basescu si sa fie acolo sef. de ce trebuie sa nenoroceasca el un judet? de ce? domnu mantog, domnu militaru severus, domnu mares dumitru, lasati-ne va rugam frumos sa traim!

Comments are closed.