Patru ani de pușcărie, pentru Nicolae Mischie

După nouă ani de procese, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat verdictul final: Nicolae Mischie, fostul președinte al Consiliului Județean Gorj, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenț și luare de mită. Acesta se află, deja, în Penitenciarul Târgu Jiu, iar în afară de pedeapsa privativă de libertate va trebui să plătească denunțătorului, adică lui Clement Mocanu, 325.784 lei.

După ce a fost testat din punct de vedere medical, s-a stabilit că Nicolae Mischie poate suporta detenția și a fost transferat din arestul Poliției la Penitenciar
După ce a fost testat din punct de vedere medical, s-a stabilit că Nicolae Mischie poate suporta detenția și a fost transferat din arestul Poliției la Penitenciar

Cel supranumit „Baronul de Gorj”, pentru că se spunea că nici un ban nu s-ar mișca în județ fără știrea sa, Nicolae Mischie a ajuns în pușcărie pentru o faptă la modă în România, dar care mai rar este pedepsită. Se știe că multe persoane influente din instituțiile publice îi „dijmuiesc” pe patroni pentru a le facilita câștigarea de licitații, sau le iau un fel de taxă de protecție pentru a fi feriți de controale și amenzi.
Clement Mocanu, administrator al firmei ARC Târgu Cărbunești, s-a autodenunțat că i-a dat mită lui Nicolae Mischie, în sensul că acesta i-ar fi cerut să-i renoveze mai multe construcții personale, în schimb urmând să-l ajute să ia lucrări în Gorj. Lucrări a luat, într-adevăr, i-a făcut și lui Mischie lucrări, ca, de altfel, multor altor șefi de instituții din Gorj, dar atât Mischie cât și ceilalți spun că au plătit. Instanța supremă a stabilit, însă, că Nicolae Mischie a luat mită și, pe lângă cei patru ani de pușcărie pe care trebuie să-i execute, mai are să-i dea lui Mocanu și peste trei miliarde de lei vechi.

Trei arestați, un singur constructor

În prezent, în Penitenciarul Târgu Jiu mai sunt două nume grele din Gorj, Ion Vulpe- fost director general al Companiei Naționale a Lignitului Oltenia și Ionel Manțog, fost director economic în aceeași companie. Coincidența face ca atât cei doi, cât și Nicolae Mischie să fie închiși pentru casele care le-au fost renovate sau construite de Clement Mocanu. În cazul lui Manțog și Vulpe, însă, nu Mocanu a fost cel care i-a denunțat, ci au fost condamnați pentru că s-au folosit de funcțiile avute pentru a-și construi case, în calitate de strămutați, din banii CNLO, deși nu ar fi avut dreptul legal.