Pariul lui Condescu

Loading

Acest început de an nu a fost tocmai facil pentru Marin Condescu, liderul de sindicat al minerilor din România şi preşedintele lui Pandurii Târgu-Jiu. A fost o perioadă foarte grea privind restructurările din minerit şi reducerea fondurilor pentru sport dar şi datorită neonorării unor datorii mai mult sau mai puţin închipuite ale Pandurilor către Dinamo Bucureşti. Din ce am priceput din acest caz, gorjenii s-au aflat în situaţia în care au dat o grămadă de bani pe un fotbalist care a fost declarat jucător liber, adică şi bătuţi şi cu banii luaţi. Cu siguranţă, în instanţele internaţionale ale fotbalului, acolo unde influenţa lui Mitică Dragomir  şi a lui Mircea Sandu nu se manifestă, gorjenii au o şansă în faţa lui Dinamo. Dar s-au mai văzut şi alte cazuri când instanţele internaţionale au decis aiurea, vezi în cazul Politehnica Timişoara.
Pentru că aici e problema, cum de a pierdut Pandurii disputa cu Dinamo, se ştie că echipa gorjeană, graţie influenţei preşedintelui ei cu voturi pentru Mircea Sandu, a avut totdeauna un tratament special. Nu e de acolo să fii mai mereu sub linie dar să rămâi la masa bogaţilor, măcar niscaiva informaţii dacă nu şi mai mult, aşa cum s-a întâmplat cu formaţia de la Târgu-Jiu. Marin Condescu a reuşit să îşi joace bine cărţile de fiecare dată dar s-a dovedit neinspirat în tentativele de a face o echipă performantă  la Târgu-Jiu. Nu banii şi influenţa au lipsit la Târgu-Jiu, ci fotbalul adevărat şi cu rezultate. Tocmai de aceea a surprins neprogramarea gorjenilor în meciul cu Oţelul şi ameninţările ulterioare. Chiar dacă fotbalul a câştigat încă o dată iar gorjenii vor încerca să nu retrogradeze din nou pe teren, rămâne enigma neprogramării şi apoi retrogradării echipei. Chiar nu va plăti nimeni în Liga lui Mitică, unde orice este negociabil iar Victor Piţurcă pentru acuze absolut degradante pentru un om normal primeşte amendă câteva zeci de milioane de lei vechi iar Becali sau Mititelu miliarde, chiar să fie fotbalul în afara legii?
Marin Condescu pare să fi  mizat până la urmă pe un cal mort deoarece echipa nu a revenit în campionat. Se poate consola cu ideea că  energeticienii pot să stea liniştiţi că acel concediu de aşteptare a fost legiferat după ce mai întâi a fost aplicat. Pariul liderului sindical a fost corect, după ce părea la pământ în toate direcţiile a revenit spectaculos şi a preluat controlul în sindicate, în partid dar nu şi în fotbal. Chiar dacă unii îi prezic căderea de ceva timp, Marin Condescu este o instituţie la care nu se poate renunţa prea uşor. Nu m-ar mira, este o părere personală, ca preşedintele lui Pandurii să fie implicat în operaţiunea ”mâini curate” din fotbalul românesc. Cazul Pandurii poate deveni piatra de temelie în lupta pentru înlăturarea tandemului Sandu-Dragomir sau poate nu? Dacă mai retrogradează Pandurii cine să ne mai ajute?
Pariul lui Condescu pare la acest moment unul foarte riscant pentru Pandurii. Dacă nu e vorba de o lipsă de bani, şi declaraţiile par să fi spulberat asta, gestul lui Condescu este de-a dreptul nebunesc. Cei care îl cunosc spun că nu este o cacialma!