Pandemia creează dificultăți elevilor și profesorilor gorjeni

Potrivit informațiilor furnizate de către ISJ Gorj, 124 de elevi și 11 cadre didactice din județul Gorj au cerut să continue școala online și în semestrul II al acestui an școlar, din motive medicale. Sunt în izolare 52 de elevi și 21 de cadre didactice. Colegiul Tehnic Nr 2 Tg-Jiu trece prin momente grele cu mai mulți salariați infectați.

Cu toate că din 8 februarie 2021 toți elevii din Gorj trebuiau să revină în școli, datorită ratei de infectare pandemice în 25 de localități acest lucru s-a făcut parțial din cauza scenariului galben. Se adaugă aici elevii și părinții care din motive medicale rămân în online. ,,124 de elevi și 11 cadre didactice din județ au depus solicitări pentru învățare online. De asemenea, se află în izolare 52 de elevi, 21 de cadre didactice și 17 persoane din categoria personalului nedidactic”, a declarat Dana Constantinescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj. Situația de la Colegiul Tehnic Nr 2 Tg-Jiu este cea mai dificilă cu 4 profesori confirmați, 6 profesori izolați și unitatea în scenariul roșu de funcționare.

Potrivit articolului 7 din Ordinul 3325/93/04.02.2021 al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, ,,personalul didactic din cadrul unităților de învățământ/conexe/instituțiilor de învățământ aflat în grupa de risc, respectiv vârstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară, poate desfășura activități didactice în sistem online numai în baza unei adeverințe emise de medicul de medicina muncii sau medicul curant. În acest caz, conducerea unității/instituției va adapta orarul școlar în mod corespunzător sau va identifica alte soluții de derulare a cursurilor”. Potrivit aceluiași articol, preșcolarii sau elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, pot fi scutiți de prezența fizică în școală. Mai pot să nu se prezinte fizic la școală, tot la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților/reprezentantului legal, preșcolarii și elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective.