Oraşul Bumbeşti Jiu aşteaptă refugiaţi din Siria

Zvonul vehiculat încă de acum câteva luni a fost confirmat oficial, oraşul Bumbeşti Jiu vă găzdui de anul viitor refugiaţi sirieni alături de localităţile Bucureşti, Șomcuta Mare, Rădăuți, Galați, Timișoara, Giurgiu, Câmpulung Muscel şi Tăşnad. Autorităţile locale dar şi locuitorii nu sunt deloc încântaţi de o asemenea posibilitate, mai ales că nu a existat o consultare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prin vocea ministrului de Interne, Petre Tobă, autorităţile locale din Bumbeşti Jiu dar şi locuitorii de aici au aflat că în zonă va fi amenajat un centru pentru adăpostirea refugiaţilor sirieni. Locaţia va fi asigurată de fosta şcoală de  jandarmi care este situată chiar în centrul aşezării între unităţi de învăţământ şi în apropierea UM Sadu, unitate strategică.

Datorită faptului că este vorba de o aşezare cu puţine locuri de muncă, autorităţile guvernamentale ar putea gândi noi măsuri de ocupare. La acest moment însă atât autorităţile locale cât şi localnicii sunt nemulţumiţi de această relocare a refugiaţilor sirieni. Primarul Constantin Bobaru a declarat presei locale că dintr-o discuţie cu reprezentanţii MAI a înţeles faptul  că acest centru  va fi unul tranzitoriu, integrarea refugiaţilor urmând să aibă loc la nivel naţional.

Deşi nu au declarat-o public, speranţele autorităţilor locale şi judeţene se leagă de faptul că venirea refugiaţilor ar putea potenţa investiţiile europene în zonă. Oraşul de la poale de Carpaţi a primit populaţii străine şi în vremea regimului comunist după cum cei mai în vârstă îşi mai aduc aminte.