Ochii și urechile celor creduli din România

Loading

 

Mai nou primim recomandări din partea tuturor celor care, în scris sau vorbit, își asumă calitatea de specialiști. Fie că sunt reprezentanți ai diferitelor ambasade din țară, fie că sunt reprezentanți ai instituțiilor europene, toți se pricep la recomandări. Nu contează domeniul, contează doar capacitatea de a știi să arate cu degetul sau, după caz, să ofere soluții teoretice. Și chiar ai noștri politicieni. Toată lumea se pricepe la așa ceva. De la parlamentari până la membrii guvernului, toți se pretind specialiști.

Meteahna aceasta au preluat-o de câțiva ani chiar și bancherii care, după ce în anii precedenți ameninţau cu blocarea conturilor, pe banii noştri, acum ne sfătuiesc cum să facem economii. Câteva dintre marile bănci derulează chiar programe educaţionale întrecându-se în recomandări. Cum sună unele dintre sfaturile acestora în plin sezon estival? „Fixează-ţi o zi pe săptămână în care să nu cheltui nimic, stinge lumina când nu te afli în cameră şi închide calculatorul, radioul sau televizorul când nu le foloseşti”. Ceea ce bancherii se fac a nu ştii, este că foarte mulţi români nu cheltuiesc nimic nu doar o zi pe săptămână, ci două – trei, nu pentru că se pricep la economii, ci din motivul că pur şi simplu nu au ce să cheltuiască. De ce nu fixează băncile o zi în care să nu ceară dobânda şi alte comisioane, dacă tot îşi asumă responsabilitatea socială? O întrebare la care desigur nimeni nu va oferi vreun răspuns.  

Revenind la clasa politică românească, dacă este să luăm de „bune” încercările disperate de redresare economică a ţării, înseamnă că avem în continuare conducători (parlamentari, preşedinte, premier, miniştri) care nu au stofă de lideri şi nici pregătire sau, poate, nu au interes. Poate nu ar trebui să-i judecăm atât de dur, cu toate că o merită, după cum poate nu ar trebui să trecem nici peste interesele statelor occidentale sau cele oculte despre care se discută la nivelul cetăţeanului de rând. 

În timp ce politicienii atunci când nu sunt în vacanțe exotice, îşi duc somnul confortabil în Parlament şi Guvern, iar atunci când se trezesc mimează implicarea în actul legislativ sau cel de guvernare, indiferent de culoarea politică, România suportă cu greu umilințele impuse de Uniunea Europeană și mai nou de unele ambasade. Și toate acestea în timp ce ochii și urechile celor creduli continuă să asigure ratingul celei mai noi puteri în stat, pe lângă cele trei constituționale. Mass-media românească, căci despre ea este vorba, vine să substituie poporul, mințit și păcălit de celelalte puteri ale statului în numele lui însuși, cu deviza: „Noi vă spunem, ce trebuie să știți!”