O fotografie și foarte multe cuvinte

La acest sfârșit de săptămână a fost postată  pe rețelele de socializare și s-a viralizat rapid o fotografie cu premierul Ludovic Orban și câțiva miniștri, imaginea arătându-ne că ”aleșii” poporului  consumă băuturi alcoolice  și fumează în timpul activității la Palatul Victoria și nici unul nu poartă  masca obligatorie în spațiile închise. Fotografia a avut un efect de trăznet pentru liberali, aceștia încercând să reducă pierderile de imagine cu ”auto-amendarea” premierului. Până a vorbi de pierderile de imagine, care fără îndoială că vor fi, ar trebui aflat, cel puțin pentru liberali, cum a ajuns fotografia în public și ce înseamnă asta, eventuala ”mazilire” a lui Ludovic Orban de către președinte? Întrebarea este legitimă mai ales în contextul în care tot mai des au apărut în presă informații despre neînțelegerile Iohannis-Orban. În spațiul românesc în vremuri normale, un Ludovic Orban cu ”litruța” în buzunar ar putea fi chiar popular și aducător de voturi, în condițiile pandemiei poate să se transforme într-o piatră de moară de picioarele din ce în ce mai anemice ale partidului.

Trecând la analiza efectivă a imaginii , nu cred că cineva normal la cap și-l imagina pe Ludovic Orban în postura de abstinent chiar dacă au existat declarații în acest sens. Cu atât mai puțin electoratul de Dreapta, foarte conservator în opiniile sale, nu va fi afectat de ”ședința” premierului cu apropiații săi. Problema ar putea fi la electoratul nehotărât, care de regulă votează contra, care ar putea să plece, de exemplu, spre USR  unde parlamentarii săi dorm pe băncile Legislativului(vezi cazul Goțiu) și se presupune că fără ajutorul alcoolului. Lovitura de imagine este mare și pare a fi doar începutul, Ludovic Orban având o activitate tumultoasă pe toate funcțiile pe care le-a avut. Mai putem adăuga aici și celebrele accidente rutiere cărora le-a fost protagonist. Probabil că ce vedem acum e o luptă pentru putere în PNL iar pretendentul de serviciu pentru funcția de premier este Siegfried Mureșan, aprobat deja de cancelariile occidentale.

După apariția acestei fotografii să ne felicităm că există Facebook și acesta este încă necontrolat de așa-zisele forțe ale binelui public. Vă dați seama că industria ”anti-fake” îi putea pune o asemenea etichetă și totul rămânea la acest nivel. Cu o populație îndobitocită și care citește doar titluri, lucrul e foarte simplu. Presa liberă, adică mai ales televiziunile care tocmai au primit bani de la stat, ar fi dat-o în aceiași ”lălăială”. Partidele, de la PSD la USR, cu o excepție notabilă Victor Ponta, au reacționat atât de penibil încât parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. Poate președintele să zică ceva dar a fost week-end și domnia sa nu vrea decât ”îndreptarea” șefului de la ”Victoria” și nu executarea lui. Cum spuneam, dacă nu se inflamează opinia publică, speranța în Opoziție, Presă, Justiție etc. e apă de ploaie. Așa a rămas nesancționat un derapaj grosolan, nedemocratic și anticonstituțional al europarlamentarului Rareș Bogdan, cel care tocmai a scos pe gură că pe mandatul lui Klaus Iohannis, indiferent de câte alegeri vor fi, premierul va fi doar de la PNL!

One Comment on “O fotografie și foarte multe cuvinte”

  1. Probabil ca am uita definitiv aceste fapte, daca am vede si ce nu s-a fotografiat prin Parlament sau Guvern…….este greu de precizat reactia publicului care vede un film cu o femeie de serviciu din Casa Poporului alergand cu matura dupa un distins parlamentar care tocmai a facut pipi in ”ghiuveta”…….uimirea ar fi maxima daca ar vedea si un film cu o distinsa domnisoara asezata pe o canapea,incercand sa atinga tavanul cu tocurile de la pantofi ,asistata de prietenul ei , inalt functionar guvernamental……

Comments are closed.