“NONFORMAL E MAI UȘOR!” în Mehedinți, proiect la final

Proiectul a implicat 62 de tineri din Mehedinți în activități educative nonformale, chiar în școlile la care învață, pentru a crește interesul lor pentru școală, contribuind la menținerea lor în învățământul formal la nivel de gimnaziu si liceu.

Partenerii au fost Asociația PRO DIERNA, Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Orșova, Școala Gimnazială „Pamfil Șeicaru” Orșova, Liceul Tehnologic „Dierna” Orșova 

Prima activitate a fost atelierul de pregătire a voluntarilor, la inceputul lunii septembrie, la Craiova, unde au participat 8 tineri din Mehedinți, constientizând importanța metodelor educației non formale în procesul de învățare. De asemenea, au beneficiat de sesiuni interactive susținute de specialiști de la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Craiova, Penitenciarul Craiova, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane-Centrul Regional Craiova, Poliția Municipiului Craiova și de experți ai mai multor organizatii colaboratoare.

Tinerii au învațat cum se pot depăși barierele din comunicare, cum își îmbunătăți imaginea, cum să își gestioneze resursele, ce rol are stilul de viață în menținerea sănătății, ce efecte au drogurile asupra organismului, la ce metode apelează traficanții de droguri și de persoane. Au discutat cu experți în domeniu și cu persoane care se află în Penitenciarul Craiova pentru că au făcut parte din rețele de trafic.

Acești tineri, deveniți voluntari ATOS, susținuți de experții ATOS și de profesori din comunitate, au transmis informațiile dobândite altor tineri de vârsta lor, in cadrul unor sesiuni educative nonformale, desfășurate cu sprijinul instituțiilor de învățământ partenere.

Beneficiarii au fost 62 de tineri de la instituțiile de învățământ partenere și 12 adolescenți de la Școala Gimnazială „Pamfil Șeicaru” .

Programul activităților s-a desfașurat in funcție de restricțiile impuse de contextul epidemiologic actual.

La Liceul Traian Lalescu, primele activități, mulțumită vremii calde, s-au desfașurat și in aer liber. Ulterior, la toate școlile partenere, întâlnirile au avut loc în spații puse la dispoziție de acestea, în săli care au permis mobilitatea participanților și o buna dinamică a grupurilor.

Pe parcusul a câte 6 zile, beneficiarii au învățat, de la voluntarii ATOS, să comunice, să se cunoască mai bine pe ei înșisi și pe colegii lor, dar și ce rol are politețea in societate si cum să se comporte în diverse imprejurări pentru a-și construi o imagine pozitivă. Tinerii au aflat mai multe lucruri utile pentru sănătatea lor și a societatii in care traiesc. Au aflat ce inseamna traficul de persoane, de droguri, câteva din capcanele comunicarii online. Toate aceste teme au fost abordate interactiv, fiind adaptate interesului și nevoilor tinerilor din fiecare grup, ei învățând să lucreze in echipa, să realizeze analize, dezbateri, jocuri de rol.

Au fost incurajati sa isi gaseasca vocea si sa spuna ce isi doresc…