Muzeografii gorjeni prezenţi la sesiuni de comunicări științifice zonale și internaționale

Loading

Recent arheologi și istorici de la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” au participat la sesiuni de comunicări științifice internaționale și regionale. În acest sens dr. Gheorghe Calotoiu, dr. Dumitru Hortopan, drd. Valentin Pătrașcu și Adina-Gabriela Cotorogea au susținut comunicări la Conferința internațională „Oltenia interferențe culturale”, ediția a III-a , organizată de Consiliul Județean Dolj și Muzeul Olteniei Craiova.
vPrintre personalitățile istorice din România prezente la această conferință s-au numărat:  academicianul Alexandru Vulpe, prof. univ. dr. Petre Gherghe, prof. univ. dr.  Sabin Adrian Luca, directorul muzeului „Brukental” din Sibiu, prof. univ. dr. Constantin Petolescu (Institutul de Arheologie, București), prof. univ. dr. Dinică Ciobotea (Craiova), dr. Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei (Craiova); din Bulgaria: Ștefan Alexandrov (Institutul de arheologie Sofia), Giorgi Ivanov  (Institutul de arheologie Sofia); din Germania: prof. univ. dr. Vladimir Iliescu (Universitatea din Aachen), Karl Leo Noethlichs (Universitatea din Aachen) și arheologi de la Craiova, Vidin, București, Iași, Ploiești, Galați, Sibiu.
Ultima zi a conferinței s-a încheiat cu o excursie documentară în orașul Vidin (Bulgaria) și la Muzeul de Istorie și Arheologie din aceeași localitate.
În perioada 1-2 noiembrie 2012 a avut loc la Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu Severin,  ediția a XIV-a a simpozionului „Arheologia în Oltenia”, cu participarea arheologilor de la Muzeul Județean Gorj: dr. Gheorghe Calotoiu, dr. Dumitru Hortopan și Adina-Gabriela Cotorogea.
În cadrul acestui simpozion s-au numărat arheologi din cadrul Universităților, Institutelor de arheologie și muzeelor din România: prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca (Universitatea Sibiu), prof. univ. dr. Doina Benea (Universitatea Timișoara), prof. univ. dr. Constantin Petolescu (Institutul de Arheologie, București), dr. Gabriel Crăciunescu, (Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu Severin) și alții. În continuarea simpozionului s-au efectuat excursii documentare la castrul roman de la Drobeta, amfiteatrul roman (unde sunt efectuate cercetări arheologice), thermele romane dar și în Serbia la Muzeul Lepenski Vir și Parcul Național Djerdap.
Având o importanță deosebită atât pentru istoria Olteniei cât și în plan național, sesiunile au constituit un schimb de date referitoare la descoperirile arheologice recente, care vor apărea ca studii de specialitate în  revistele muzeelor din București, Timișoara, Craiova, Drobeta Turnu Severin și Târgu Jiu.