Mesaj pentru cadrele didactice din judeţul Gorj

Ziua Internaţională a Educaţiei a fost marcată în toate unităţile şcolare din judeţul Gorj prin organizarea unor manifestări şi activităţi recreative pentru elevi. Constantin Huică, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, a transmis în şcoli un mesaj pe care îl redăm în cele ce urmează:

Constantin Huică promite din partea sindicatelor o debirocratizare a învățământului
Constantin Huică promite din partea sindicatelor o debirocratizare a învățământului

”În 1994, UNESCO a inaugurat prima ZI MONDIALĂ A EDUCAŢIEI, pentru a comemora semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic.
Această zi se sărbătoreşte în data de 5 octombrie în peste 200 de ţări.
Este recunoscut, astfel, meritul dascălilor în formarea culturii, valorilor şi moralei unei societăţi.
Profesorul este acea persoană care a evadat, a văzut lumina soarelui, a văzut realitatea, a obţinut cunoaşterea şi doreşte să o împărtăşească celor înlănţuiţi. Riscul pe care şi-l asumă este foarte mare, deoarece neiniţiaţii pot vedea în profesor un bufon, un nebun, vor considera drumul cunoaşterii inutil, dureros, imposibil de înţeles. Însă, un profesor care îşi stăpâneşte foarte bine meseria va reuşi să elibereze cât mai mulţi neiniţiaţi, va reuşi să îi formeze, va reuşi să îi convingă să îl urmeze pe drumul cunoaşterii.
De altfel, educaţia ar trebui să stea, indiscutabil, la baza evoluţiei pozitive a unui stat, însă chiar ei, unii dintre dascălii care ar trebui să creadă că statul poate fi salvat prin educaţie, nu mai cred cu tărie că se poate realiza acest lucru. Motivele sunt multe, iar cei care ar trebui să contribuie la atingerea acstui obiectiv tot mai dezinteresaţi.
Măcar astăzi, politicienii ar trebui să se gândească la şcoală şi să-şi amintească imaginea educatorului, învăţătorului, profesorului, cei care i-au ajutat să scrie primele litere, să rostească corect cuvintele în limba română şi să facă primele socoteli, cei care le-au deschis ochii către lume. Dar, cel mai important, le-au călăuzit primii paşi în viaţă, ajutându-i să devină…oameni.
Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământ, care reprezintă şi apără interesele a 60% din salariaţii din sistemul preuniversitar al județului Gorj, are obligaţia de a acţiona, prin toate mijloacele, pentru îmbunătăţirea statutului social al salariaţilor din învăţământ şi a condiţiilor de muncă.
Astfel, în ultima perioadă ne-am implicat în elaborarea proiectului legii salarizării din sectorul bugetar şi, aşa cum stau lucrurile până acum, sunt şanse mari ca salariile din învăţământ să se dubleze în următorii 3-4 ani.
De asemenea, un demers important este cel prin care dorim să legiferăm statutul de autoritate publică pentru cadrele didactice, măsură care ar conduce la crearea unui climat de ordine, disciplină şi respect în desfăşurarea actului educaţional, iar cadrele didactice vor putea să se bucure de respect din partea elevilor şi părinţilor.
Totodată, F.S.L.I. a început lupta împotriva birocraţiei care a sufocat sistemul de învăţământ, dascălii fiind transformaţi în sclavii hârtiilor. Am avut mai multe discuţii cu repezentanţii M.E.C.S. pe această temă şi am convenit ca numărul comisiilor din unităţile de învăţământ să fie reduse de la aproximativ 40, câte există în prezent, la maximum 7-8. Avem speranţa că, în perioada imediat următoare, M.E.C.S va da un ordin prin care se va legifera această diminuare semnificativă a numărului de comisii.
Suntem convinşi că, împreună şi cu perseverenţă, aceste neajunsuri vor fi rezolvate şi vom reuşi să recăpătăm statutul şi respectul avute odată.
Trecând cu vederea lista infinită a problemelor din educaţie, e o zi festivă şi cred că trebuie să ne amintim cu toţii de anii devenirii noastre, de dascălii care ne-au marcat existenta şi ne-au format ca oameni.
Fără educaţie şi oameni dedicaţi care să o facă, o naţiune nu are valoare!
Vă urez multă sănătate, bunăstare, verticalitate, inspiraţie pentru a ghida tinerii în lumea cunoştinţelor şi să trăiţi din plin satisfacţia performanţei.”