Memorialul lumânărilor aprinse – Lupta împotriva SIDA

În a treia duminică din luna mai, mii de comunităţi din întreaga lume se reunesc pentru a atrage atenţia asupra problemelor complexe generate de HIV / SIDA .

În fiecare an, Memorialul Lumânărilor Aprinse a adunat noi adepţi şi a atenţionat autorităţile în legătură cu importanţa protejării populaţiei împotriva HIV/SIDA
În fiecare an, Memorialul Lumânărilor Aprinse a adunat noi adepţi şi a atenţionat autorităţile în legătură cu importanţa protejării populaţiei împotriva HIV/SIDA

Memorialul Lumânărilor Aprinse este cea mai amplă şi mai veche mişcare anti-SIDA din lume – prima campanie fiind organizata în mai 1983. Aceasta îşi propune diminuarea impactului HIV/ SIDA, prin ridicarea nivelului de conştientizare în privinţa acestei boli şi prin militarea pentru funcţionarea eficientă a politicilor şi programelor în domeniu.
La nivel mondial, campania din 2011 şi-a propus să reamintească tuturor felul în care epidemia HIV/SIDA a influenţat viaţa multora dintre noi şi cum solidaritatea internaţională are un impact pozitiv asupra celor infectaţi/ afectaţi HIV.
În prezent, un număr estimat de 33 milioane de persoane infectate HIV trăiesc în toată lumea. În România sunt 10.000 persoane infectate HIV / bolnave de SIDA în viaţă – marea majoritate fiind tineri cu vârsta cuprinsă între 19 şi 25 de ani.
Situaţia de criză din prezent şi dificultăţile cu care se confruntă ţara noastră au, din păcate, efecte negative asupra programelor de prevenire şi tratament. Mesajul nostru se adresează întregii comunităţi, pentru că HIV/SIDA este o problemă care ne afectează pe toţi:  Fiţi responsabili! HIV nu a dispărut și mai sunt încă foarte multe lucruri de făcut – să strângem fonduri, să creştem nivelul de conștientizare, să luptăm împotriva prejudecăților si să îmbunătățim educația populaţiei generale şi accesul la tratament al celor infectaţi.
În acest an, în Craiova, evenimentul este organizat pe data de 15 Mai, de mai multe instituţii active în domeniu, reunite în Grupul de Coordonare Locală Dolj, cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Dolj.
Programul manifestărilor din data de 15 Mai 2011: Distribuire de materiale informative în Parcul Teatrului Naţional – 20.30- 21.00; Aprinderea lumânărilor  în Parcul Teatrului Naţional – ora 21.00; Marşul Lumânărilor Aprinse –Teatrul Naţional – Primărie; Depunerea lumânărilor în faţa Teatrului National – ora 21.30
Toţi cei care doresc să participe la acest eveniment sunt aşteptaţi duminică, 15 Mai 2011, să aducă şi să aprindă o lumânare, ca simbol al solidarităţii cu cei afectaţi de HIV/SIDA.
Accesul universal la servicii de prevenire, tratament, îngrijiri şi sprijin în domeniul hiv/sida este o componentă de bază a drepturilor omului.

Dr. Oana Mateescu