”Maneaua” împotriva școlii

Începutul de an a venit cu foarte multe vești proaste pentru lumea școlii, unele întâmplate iar altele pe principiul ”drobului de sare”, din fericire, neîntâmplate. Datorită proastei comunicări a Ministerului Educației și a schimbărilor celor doi miniștri, veștile venite spre inspectoratele școlare și spre școli sunt dintre cele mai proaste. Pe ultimele zile din mandat, ministrul Liviu Marian Pop-autorul moral al degringoladei-a încercat să transmită câteva semnale clare cum ar fi că există bani pentru toate salariile din învățământ și că se va umbla la cuantumul costului per elev, principala problemă în toată țara. Nu doar că lucrurile nu s-au lămurit, dar inspectorii școlari generali politici cu concurs au devenit agenții degringoladei anunțând închideri de școli și reduceri de posturi.În condițiile date, cine i-ar putea învinui, mai ales că există un act normativ în vigoare care prevede anumite rigori bugetare.

Ca să fie ”bomboana pe colivă”, principalul comunicator al PNL-Dan Vâlceanu-încearcă să bage și Gorjul în scandal trăgând ”salve” pe lângă inspectorul școlar general din județul nostru, după cum se exprimă colegii din media locală.  Dacă în cazul Roșia de Amaradia nu a fost vorba decât de meciuri politice între conducerea liberală a Primăriei și conducerea social-democrată a școlii, acum lucrurile au luat o întorsătură și mai ciudată după ce aflăm că s-a cerut prin intermediul MEN să se afle câte școli vor fi comasate sau închise la Gorj. Cu excepția primarului de Tismana, alt ”lăutar” în problemele școlii, primarii știu că au aprobat rețeaua școlară care mai poate fi schimbată peste un an. Așa că dacă salariile sunt asigurate, rețeaua școlară este bătută în cuie la nivelul județului, de ce mai discutăm să ne aflăm în treabă despre probleme rezolvate? Pare doar o conspirație pentru păstrarea tensiunii în lumea școlii, acolo unde s-a constatat abia acum că Legea Salarizării Unitare plasează dascălii la coada listei de salarii.

E drept că județul Gorj a tot fost în centrul scandalului în ultimele luni prin sporul de condiții vătămătoare sau alte lucruri dar, o părere, lucrurile ar trebui normalizate peste tot în țară printr-o comunicare mai bună a ISJ-urilor și chiar a sindicatelor. Sunt schimbări legislative, apar probleme pentru că în  tradiționalul stil am pus carul înaintea boilor, dar lucrurile se vor rezolva iar școala trebuie să își împlinească menirea. Cu primari gen Roșia de Amaradia și Tismana, care au auzit ei ce nu era de auzit și au aprobat ce nu prea mai era de aprobat, nu se face primăvară. Școala este acum salarizată de MEN, așa cum au cerut sindicatele, și banii există. Poate rezolvăm totuși problema și ne hotărâm cine este mai important, oul sau găina, adică inspectoratele școlare sau școlile? Pentru că de aici apar unii factori ”copleșiți” de răspundere care se adresează unor ”lăutari” și de aici ”maneaua” cu dispariția școlii. Învățământul  nu moare și nu se predă!

One Comment on “”Maneaua” împotriva școlii”

  1. Da,da ,maneaua….Foarte interesant,un dascal de prin Pitesti,nascut in romanimea din Ucraina,ajuns in Munchen via Bucuresti,implineste pe 4 sau 5 martie 43 de ani de la moarte..prin anii 70 limba romana vorbita de el la” Metronomul”romanesc reusea sa intre in casele tuturor tinerilor din Europa,fie ca erau la Cercul polar,la Roma ,Madrid ,Budapesta,Belgrad ,Sofia[mai ales]….Copii sefilor nomenclaturii budapestane,stransi in grup,in fiecare duminica langa un Radio Orion[ cu amplificator push pull] isi aduceau un translator cunoscator de romana ,ca sa poata savura muzica generatiei ”flower-power”comentata de roman…el devenise imun…serviciile secrete din est si vest ,care-i generasera multe greutati,il acceptasera neputincioase…Interesant, desi cunoscut in Europa,prin Gorj ,putini auzisera de el…tineretul comsomolist local prefera maneaua ”iu,iu si va ,va”si feed backul ei ”va,va si iu,iu”….astazi tinerii gorjeni de atunci,conduc destinele culturii gorjenesti care nu-i deloc saraca,ci …doar sodomizata…

Comments are closed.