Dascălul Iulian Dascăl, cetățean de onoare la Bumbești-Jiu

 

Ardelean prin naștere, gorjean de adopție prin soție, învățătorul Iulian Dascăl a fost declarat recent ”cetățean de onoare” al orașului Bumbești-Jiu. Are 87 de ani și a fost unul dintre dascălii cei mai importanți din Curtișoara, pe lângă generațiile formate dând societății și pe cunoscuții și apreciații medici Dascăl, fii săi ducând mai departe dăruirea pentru comunitate a tatălui.

Consilierului local Eftimie Popescu de la Bumbești Jiu i se datorează inițiativa ca dascălul Iulian Dascăl, fiu al localității Curtișoara, să primească titlul de ”cetățean de onoare” al localității de la intrarea în Defileul Jiului. O recunoaștere meritată pentru cei 33 de ani cât a slujit catedra în această zonă și s-a implicat în construcția școlii și căminului cultural.

Potrivit domnului Eftimie Popescu, Iulian Dascăl s-a născut la 6 noiembrie 1930 în comuna Ciubăncuța din județul Cluj. A absolvit în 1949 Școala Pedagogică Cluj-Napoca. A venit în Gorj câțiva ani mai târziu unde s-a căsătorit cu doamna Cristina Dascălu din Bumbești Jiu. Între 1957-1990 a luminat elevii din zona Iezureni-Curtișoara și nu s-a limitat nici un moment doar la catedră. Locuitorii zonei îi poartă recunoștință pentru implicarea în viața comunității.