Cu legea pe corupție călcând

Cornel ŞomâcuAni de zile, România a fost ţara tuturor posibilităţilor şi a multor neputinţe. Mai exact, averea unora a crescut la proporţii colosale pe baza unor afaceri cu statul sau prin corupţia funcţionarilor statului în timp ce beneficiau de protecţie politică, indiferent de guvernare. Parlamentarii României au făcut avere în serviciul statului iar pentru unii, maeștrii ai combinațiilor de culise, totul se putea tranzacționa.
Voit sau împinşi de la spate, românii trebuie să îşi facă ordine în propria ogradă şi indiferent de cine va fi preşedinte, “baronii” nu vor scăpa de braţul legii. Chiar dacă epoca Băsescu a însemnat că DNA-ul şi Parchetul să se uite doar într-o singură direcţie, lupta anticorupţie are rezultate iar reprezentanţii actualei coaliţii guvernamentale nu pot decât spera că procurorii nu vor mai veni doar la ei, căci de clemenţă nici nu se mai pune problema. Şi cum am putea să acordăm clemenţă unui Viorel Hrebenciuc care urma să pună mâna, doar în cazul retrocedărilor de la Braşov, pe vreo 12 000 de hectare de pădure doar pentru urmaşi. Ca să nu amintim de cum se fac în România alegerile pentru o funcţie de conducere la stat sau la conducerea unui partid politic. Trăim în ţara în care totul este de vânzare pentru preţul potrivit iar acest lucru ar trebui să înceteze până nu vom primi un șut în fund de la popoarele respectabile ale Europei.
Cu siguranţă, lupta anticorupţie trebuie să înceapă cu parlamentarii, foarte mulţi dintre ei având dosare penale. A te fofila după procedurile parlamentare nu trebuie să mai fie o soluţie cum nici solicitările DNA de arest preventiv la orice dosar nu își are acoperire, dovadă că instanțele mai dispun și altceva. Dar tonul trebuie să îl dea parlamentarii, aceștia să se ”sacrifice” pentru popor și să ne arate că sistemul pe care l-au creat funcționează și este eficient. Căci dacă unor Viorel Hrebenciuc, Varujan Vosganian, Ion Diniță ș.a. le este frică să dea piept cu procurorul, oameni unși cu toate alifiile, ce să mai zică amărășteanul de rând. Este adevărat și că românul simplu nu fură sau procentul este în limitele normalului.
Suntem într-o perioadă când clasa politică se schimbă, când mentalitățile devin europene și la noi, când nu se mai găsește loc pentru Hrebenciuci. Cine nu înțelege acest lucru va plăti scump!