La vremuri noi, nimic nou

Traian Băsescu a vorbit din nou românilor în aceste zile. Ne-am obişnuit ca acesta să facă declaraţii doar atunci când există un anumit fel de circumstanţe, iar evenimentele ultimelor zile l-au determinat să reapară în faţa românilor. Uitând parcă de recomandarea ce o făcea în urmă cu trei ani, astăzi în discursul său preşedintele ne spune că în Algeria au murit oameni nevinovaţi. Este vorba desigur despre cei doi români ucişi de către terorişti pe o platformă de gaze din nordul Africii. Despre cum aceşti doi români şi-au făcut cruce înainte de a pleca la muncă în Algeria, sau cum şi-au privit copiii în ochi pentru ultima oară, fără să ştie ce va urma, Traian Băsescu evită să vorbească. Cine îi îndemna pe cetăţenii români să plece în străinătate la muncă?
Ne-am obişnuit însă ca oameni şi instituţii ale statului să caute mereu vina altora pentru propriile neîmpliniri sau eşecuri, încât nimic nu pare nou, la vremuri noi.
Să mai spunem că acest an a debutat altfel decât unii dintre români s-ar fi aşteptat. Taxele şi impozitele nu s-au diminuat, pensionarii nu au primit ceea ce li s-a promis, iar bugetul pe anul 2013, cu foarte multe semne de întrebare, arată altfel decât se estima.
Cum se prezintă însă în cifre noul buget al unora dintre instituţiile statului român şi cum a împărţit premierul Ponta banii? Administraţia Prezidenţială (+15,82%), Curtea Constituţională (+18,75%), Consiliul Concurenţei (+69,36%), SPP (+42%). Alături de acestea avem Ministerele Finanţelor, Apărării, Sănătăţii şi Transporturilor care se numără printre instituţiile ale căror buget va creşte în 2013 cu peste 15 procente. Ceea ce nu reuşim să înţelegem este cum anume la Camera Deputaţilor se doreşte scăderea cheltuielilor, însă bugetul alocat pentru nou an creşte cu aproximativ 10 procente. Reiau răspunsul unei întrebări mai vechi, afirmând că avem nevoie de un preşedinte şi un guvern care să îşi onoreze promisiunile.