Măsuri luate cu lingurița

Loading

La începutul acestei săptămâni au apărut modificările Codului Fiscal care se referă la agricultură. Cel puțin la nivelul unor ramuri agricole se poate vorbi de o normalizare a lucrurilor în sensul extinderii  sferei veniturilor impozabile prin includerea celor din creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, in stare naturală precum și a veniturilor din silvicultură și piscicultură. Deși s-au grăbit unii să critice, este poate cea mai corectă măsură care a luat-o un guvern în ultimii ani.
În agricultură este o evaziune foarte mare, practic veniturile agricole nu sunt fiscalizate decât într-un procent infim. Altfel cum ar fi ajuns miliardari Ion Nicolae, Curiță Tărâță sau un Viorel Petcu la Gorj, cu siguranța agricultura are și ea o parte importantă. Și cum nu ar fi așa de vreme ce foarte mulți cultivă pământul ca persoană fizică, sute și mii de hectare, vând producția la negru pe sume foarte mari iar banii le intră direct în buzunare. Există și foarte multe societăți comerciale în agricultură care nu evidențiază foarte multe dintre lucrări și beneficii, întrebarea fiind aici până când?
Se vor găsi  destui care  să strige că guvernul a făcut și a dres, și poate că în unele cazuri au dreptate, acum însă este vorba de a redresa o corabie a economiei naționale aflate în derivă. Nu cred că ne mai permitem  luxul să ignorăm asemenea resurse dar să avem oameni care se îmbogățesc pe seama noastră. Chiar în Gorj avem latifundiari nedeclarați care se îmbogățesc pe seama carențelor legislative și a unor amărâți care le dau pământul să îl cultive pe te miri ce.
Problema Gorjului, și nu doar a acestei zone, rămâne că pământul rămâne necultivat. Avem proprietari cu zecile de mii, avem zeci de mii de hectare necultivate și o uriașă forță de muncă în lumea satului care nu este folosită. Ideea cu impozitarea activităților agricole dar mai ales a terenurilor nelucrate ne-ar scoate la liman!