La coada împărţelii

Cornel ŞomâcuAm trăit un sfârşit de an sub semnul împărţirii funcţiilor guvernamentale de rangul I, adică miniştrii, şi am început un nou an cu împărţirea funcţiilor de rangul II, gen secretari de stat, directori în ministere şi deconcentrate. Marea împărţeală s-a făcut cu fiecare guvernare nouă, aşa că nimic nou sub soare. Doar că acum fiind vorba de o alianţă de partide mari, posturile sunt ale naibii de puţine faţă de solicitări. PSD-ul a fost ceva mai prevăzător din acest punct de vedere, adjudecându-şi ministerele cu structuri stufoase în teritoriu.
Gorjul se poate deja mândri cu faptul că are un ministru, dar Victor Ponta nu a fost niciodată asimilat acestui judeţ. În rest, până la ora când scriem aceste rânduri, nici o funcţie importantă. Se pare că gorjenii născuţi nu se ridică la pretenţiile Centrului, indiferent de partid, ultimii secretari de stat de la noi fiind Ionel Manţog şi Cosmin Popescu. Social-democraţi gorjeni s-au lăudat că vor avea funcţii de secretar de stat dar parcă poţi să ştii? Hotărârile se iau la Bucureşti iar conducerile locale ale partidelor de guvernământ par să conteze tot mai puţin în hotărârile de acolo. De la Mischie şi Morega, liderii locali nu au avut „tupeul” să se ia în piept cu Bucureştiul.
Statutul de cenuşăreasă al judeţului nostru în relaţia cu Bucureştiul ne privează de foarte multe lucruri. Deşi la noi se fac foarte mulţi bani în această zonă mono-industrială atât de hulită, ei nu se întorc decât în mică măsură în judeţul nostru. Am mai spus acest lucru, nu suntem singurii, dar nu se aude sau nu se poate auzi acolo unde contează. Poate că Victor Ponta va avea suficientă influenţă să direcţioneze în bine lucrurile privind economia gorjeană dar avem experienţa mai puţin plăcută „Şova şi asociaţii”. Unde mai punem că portofoliul lui Ponta pare mai degrabă un premiu de consolare decât un minister cu greutate.
Ca tot românul imparţial, să ne dorim ca lucrurile să meargă în direcţia bună iar organizaţia PSD Gorj, de exemplu, să poată să-şi promoveze oamenii. Până atunci, credem că repolitizarea oficială a funcţiei de prefect este normală pentru că nu credem că şi-a imaginat cineva că Ştefan Popescu Bejat sau Victor Banţa au fost promovaţi ca urmare a …apolitismului lor. Sau, ca să fim şi mai exacţi, PD-ul sau PNL-ul poate că au avut de suferit ca urmare că au promovat nişte oameni şterşi care au dus această funcţie spre derizoriu.
Fiind la început de an, cele rele să se spele iar cele bune să se adune în 2009!