Învățământul liceal tehnologic din Tg-Jiu în colaps

Cu excepția Colegiului Tehnic ”General Gheorghe Magheru” unde au promovat 63 de elevi Bacalaureatul dintr-un total de 125 absolvenți, celelalte licee tehnice din Tg-Jiu au adunat, în total, 39 de elevi promovați, cu 3 elevi promovați la Colegiul Auto ”Traian Vuia”, 6 elevi promovați la Colegiul Tehnic ”Henri Coandă”, 4 elevi la Colegiul Tehnic ”Ion Mincu”, 13 elevi la Colegiul Tehnic Nr 2 și 13 elevi la Liceul Energetic. Având în vedere aceste cifre care oricum cosmetizează realitatea pentru că nu toți elevii intră în examen, trebuie să ne întrebăm dacă repartizarea claselor de liceu pentru anul școlar viitor este echitabilă, dacă e corect ca la CTGGM să fie același număr de clase cu cel de la liceele menționate. Au obținut rezultate bune în județ liceele din Tg-Cărbunești, Novaci și Turceni.

Procentul de promovabilitate înregistrat la nivel național la Examenul de Bacalaureat 2019 este de 67,2, cel mai slab din ultimii cinci ani%. Gorjul se situează sub media națională, cu 61,27% dar peste rezultatele de anul trecut. Sunt însă unități de învățământ din județ unde Examenul de Bacalaureat a confirmat valoarea. Astfel, la Colegiul Național ”Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu rata de promovabilitate a fost de 99,16%. Pe locul doi al podiumului s-a situat  Colegiul Național ”Tudor Vladimireascu cu 98,34%, urmat de Colegiul Național ”Spiru Haret” cu 96,12%. Colegiul Național ”George Coșbuc” din Motru a obținut, de asemenea, un rezultat bun  cu o rată de promovabilitate de 90,96%.

Dezastru la Tg-Jiu la liceele tehnice

Ca și în anii trecuți, liceele tehnice sunt marea problemă a învățământului gorjean și mai ales la nivel de municipiu. Faptul că aici se intră cu medii sub 4 în clasa a IX-a se vede pe parcurs, toate liceele tehnice din Tg-Jiu cu excepția CT ”General Gheorghe Magheru” înregistrând constant procente de promovabilitate de 10-20%. Nici anul acesta nu a făcut excepție, cifrele fiind necruțătoare, în dauna liceelor care s-ar putea transforma în școli profesionale de succes.

Astfel, dacă la Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru” avem 63 de promovați (53,85%) din 125 înscriși și 117 prezentați, la celelalte licee tehnice din Târgu-Jiu situația este disperată: Colegiul Auto ”Traian Vuia” are 3 promovați(6 %) din 60 înscriși și 50 prezentați; Colegiul Tehnic ”Henri Coandă” are 6 promovați(11,54%) din 60 înscriși și 52 prezentați; Colegiul Tehnic ”Ion Mincu” are 4 promovați(9,09%) din 53 înscriși și 44 prezentați; Colegiul Tehnic Nr 2(17,33%) are 13 promovați din 81 înscriși și 75 prezentați; Liceul Energetic are 13 promovați(13,27%) din 111 înscriși și 98 prezentați. Cu alte cuvinte, se cer măsuri urgente de comasare a acestor unități școlare sau transformarea lor. Numărul redus de absolvenți pune sub semnul întrebării clasele de liceu.