Încurcate-s căile politicii locale

Ne așteaptă un an electoral cu patru rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Ca orice Putere care se află în fruntea bucatelor, actuala Coaliție încearcă să își maximizeze șansele, încercând să lege Localele și Parlamentarele, pe ideea că altfel (și am tot avut exemple), primarii după ce s-au văzut ”cu sacii în căruță”, a se citi victorioși, nu au mai tras la fel pentru reprezentanții care votează Guvernul. Este mai mult decât clar că o asemenea decizie se va lua și va favoriza PSD-ul și PNL-ul, partidele care au cei mai mulți primari. Dacă comasarea alegerilor poate aduce un spor în plan parlamentar, nu la fel putem spune despre listele comune în Coaliție, care ar însemna o pierdere considerabilă de voturi pentru formațiunile componente.
Dacă, prin absurd, sau din rațiuni logice care ne scapă, am avea liste comune PSD-PNL, știți cum este, ca în politică, să nu spui niciodată că nu se poate întâmpla ceva, primarul Marcel Romanescu s-ar afla într-o situație absolut ciudată, în care trecerea probabilă spre PSD să-i aducă mai degrabă alte probleme decât o candidatură sigură. Nu că situația ar fi mai lămurită acum, când echipa câștigătoare PNL Târgu-Jiu a fost schimbată, iar primarul Municipiului este așteptat cu arme și bagaje cel puțin la PSD și AUR. Edilul încă liberal are de unde alege, dar situația din partid, conflictul deschis cu liderul PNL Gorj Ion Iordache, nu îi lasă prea mult spațiu de manevră, fiind posibilă chiar pierderea majorității.
Lucrurile sunt tulburi la liberali, care își sacrifică propriul primar pentru insubordonare, dar nici la PSD nu sunt clarificate. Social-democrații nu au, sau nu scot la bătaie un candidat viabil, lăsând posibilă cooptarea lui Marcel Romanescu, dar va fi extrem de greu să explice activului de partid cum albul este negru și negru este alb, după transferurile de rigoare. Unde mai pui că transferurile făcute cu ”echipa câștigătoare” ar putea să dea cu minus pentru ambele grupări. Cele două minusuri pot fi favorabile în matematică dar extrem de dăunătoare în politică. Și, mai ciudat, profilul candidatului PSD la Primăria Târgu Jiu s-ar putea să semene leit cu Marcel Romanescu, pentru a împăca și varza și capra politică!
Nu ne rămâne decât să avem răbdare, să vedem cum bate vântul electoral. Într-un an, lucrurile se pot schimba total!