Închisoarea, facultatea infractorilor

Suntem în mijlocul unui scandal pricinuit de faptul că diverși deținuți au ieșit mai devreme din închisoare și au săvârșit alte fapte reprobabile. E normal ca românii să fie revoltați că după ce au beneficiat de reduceri ale pedepselor, mai mici sau mai mari, infractorii au săvârșit alte fapte care îi aduc sub incidența legilor  penale. Protestatarii de serviciu și-au găsit un nou motiv de a se manifesta iar efectul acestor măsuri se contabilizează pe coaliția de guvernare, mai ales că Justiția de tip Macovei-cea cu dosare măsluite în lupta anticorupție-urmărea să aducă în închisori doar adversarii politici, nu și infractorii. Specialiștii din domeniu, mai ales reprezentanții penitenciarelor, s-au ferit să apară în fața presei și să explice ce și cum în problematică, în afara unor informații pe care nu putem să le verificăm, suntem pe un tărâm al presupunerilor.

Dacă ar fi să despicăm firul în patru, trebuie să spunem că cetățenii au tot dreptul să se teamă că infractori periculoși, interlopi și alți indivizi certați cu legea mișună pe străzi și le pun viața în pericol. Fie vorba între noi, noroc cu integrarea europeană că am mai scăpat de infractori emigranți pentru că altfel nu știm cum s-ar fi descurcat aparatul de stat din domeniu. Europa ne cere condiții umane pentru deținuți și noi nu găsim bani să facem niște închisori de tip european, așa că dăm legi care le facilitează sejurul mai scurt după gratii. Desigur nu sunt legi pentru Dragnea dar puteți citi bazaconiile unor lideri din Opoziție, că dacă am face clădiri noi l-am favoriza pe …liderul PSD, dacă am moderniza tot așa și dacă am aloca banii e musai să îi dăm în altă parte. Se ignoră faptul că România plătește sume enorme drept despăgubiri pentru lipsa de condiții și riscăm chiar pedeapsa europeană, blocată acum doar din dorința PPE ca Opoziția să câștige alegerile din România.

Nimeni nu vorbește, mai ales angajații închisorilor, despre  ce se întâmplă după zidurile acestora. Poate că abia atunci ar fi îngrozită Europa,  în închisorile românești  e paradisul infractorilor. Și cei care ajung accidental după gratii devin răi și periculoși dacă vor să supraviețuiască. Iar cei care ies pe stradă mai devreme au în dosarul lor dovezi de îndreptare și de bună purtare, documente procurate mai degrabă fraudulos de vreme ce infractorii români au o cotă foarte mare de recidivă. De la angajații închisorilor la judecători este doar un lanț al slăbiciunilor și al lipsei de răspundere, deținutul este eliberat mai periculos decât la intrarea în închisoare. Desigur, angajații penitenciarelor au și ei nemulțumirile lor, spun că nu le-au fost plătite zeci de mii de ore suplimentare de muncă, consideră că deținuții au prea multe drepturi dar…activitatea lor unde este? În momentul când deținuții dețin telefoane, droguri și altele, înseamnă că angajații sunt complici și locul lor ar trebui să fie de partea cealaltă a gratiilor. Lucrul nu se întâmplă iar anumiți lideri de sindicat vin să facă politică la televizor pe banii și pe lipsa de siguranță a cetățenilor acestei țări și, bineînțeles, pe neîndeplinirea sarcinilor de serviciu pe care le au și pentru care sunt plătiți.

România lasă impresia în ultima perioadă că este un paradis al infractorilor, ni se prezintă o asemenea imagine pe multe canale media și mulți o ia de bună. Cine face cel mai mult zgomot? Politicienii Opoziției sunt ”Salvatorii Nației” deoarece par să aibă imunitate în fața legii de la Ludovic Orban la Vasile Blaga, de la Adrian Videanu la Radu Berceanu și foarte mulți alții. Dacă aceștia sunt cinstiți și corecți, garantați de Kovesi, unde mai găsim infractori atât de bogați?

Avem o problemă dar rezolvarea nu este în perioada de detenție după cum se vede. Poate că suntem prea săraci să ținem anumiți oameni în închisori și poate îi punem să plătească!

2 Comments on “Închisoarea, facultatea infractorilor”

  1. trebuie extinsa facultatea asta pentru dezvoltarea romaniei si intrarea in Schengen bucuria infractorilor infratiti in munca

Comments are closed.