Gâlceava, modul de convieţuire între politicienii gorjeni

Cornel ŞomâcuDomeniul energetic, singurul care ţine pe linie de plutire economia Gorjului, a ajuns de foarte multe luni un motiv al discordiei atât între partidele aflate în coaliţia guvernamentală cât şi între cele de la putere şi opoziţia liberală. Chiar dacă iniţial a fost vorba doar de posturile de conducere de la SNLO şi Complexuri, unde PDL-ul s-a dovedit mai rapid de mână şi le-a luat pe toate, criza s-a accentuat cu fiecare lună, minerii fiind trimişi în vacanţă de săptămâna viitoare. Te-ai fi aşteptat ca măcar la ceas de restrişte politicienii locali să conştientizeze pericolul şi să îşi dea mâna pentru găsirea de soluţii. În loc de asta, asistăm în continuare la o luptă surdă care ar putea să se sfârşească odată cu acest sector economic, care ar putea fi mult mai aproape decât se preconizează.
În momentul când a venit ministrul Adriean Videanu în Gorj el nu a discutat decât cu reprezentanţii propriului partid, pesediştii fiind ignoraţi mai mult sau mai puţin voit. Cei din urmă şi-au luat revanşa cu o adunare pe teme de minerit taman în ajun de alegeri la care au vorbit tot singuri pentru că pedeliştii erau plecaţi. Ca românul imparţial, liberalii lui Dan Ilie Morega stau pe margine şi arată cu degetul la criza din acest sector şi lupta guvernanţilor pentru ciolan. Parcă nici un politician nu poate trece peste interesele mărunte de partid pentru a găsi o soluţie pentru acest sector economic vital. Până în momentul când vom găsi politicienii care să înţeleagă gravitatea momentului este posibil ca lucrurile să fie tardive.
Nu sunt nici la orizont şanse de împăcare, măcar pe acest domeniu vital, deoarece tot ce mişcă în domeniul minier trebuie să fie portocaliu. De-a râsul plânsul, pesediştii care au scăpat de furia pedisto-liberară din ultimii ani s-au văzut înlocuiţi, cu partidul lor la guvernare. Cum la fel, un specialist de talia lui Vasile Picioruşi a plecat din Direcţia Muncii pentru a face loc reprezentantului PSD, lucru asemănător întâmplându-se şi la ITM. Este foarte greu pentru un membru PSD sau PDL de a supravieţui într-o anumită funcţie dacă celălalt partid are ministerul de resort, de realizăm încă odată ce alianţă contra-naturii ne conduce şi în aceste condiţii fabula cu racul, broasca şi o ştiucă este de strictă actualitate.
Dacă politicienilor locali nu le va veni mintea la cap, o să constate foarte curând că vor avea specialişti doar în sectoarele unde au pâinea şi cuţitul. Nu credem că mineritul poate fi doar portocaliu, la fel şi finanţele, iar toate celelalte sectoare roşii. E împotriva firii, dar nu ar fi exclus să avem partidul minerilor, al medicilor, al profesorilor, după culoarea ministerului.
Să ne rugăm să le dea Domnul minte politicienilor gorjeni!