Fără COVID-19 la Țicleni

 4,662 total views

Aflat la doar 17 km de spitalul COVID-19 de la Târgu Cărbunești, orașul gorjean Țicleni nu are nici un caz confirmat, în condițiile în care 30 de locuitori ai săi lucrează chiar în spitalul respectiv. Primarul Constantin Radu spune că a luat și măsuri suplimentare de dezinfecție, chiar dacă a ajuns să fie amendat de Direcția de Sănătate Publică pentru asta.

Dezinfecție amendată

Nici un cetățean din Țicleni nu a fost confirmat COVID-19, până în prezent. Primarul Constantin Radu e bucuros că a reușit să asigure dezinfectarea orașului, așa încât să nu aibă nici un caz de îmbolnăvire, mai ales că există locuitori ai Țicleniului care lucrează în spitalul COVID-19 de la Târgu Cărbunești: „Suntem la 17 km de spitalul de la Târgu Cărbunești, care a fost declarat, până la urmă, spital COVID și unde lucrează 30 de cetățeni de la noi.

Așa că, încă înainte de Ordonanța militară nr. 4/29.03.2020, care a impus autorităților locale să facă dezinfecție, am făcut o inovație. Am dezinfectat zonele aglomerate cu substanțe pe bază de clor, cu ajutorul unui tractor cu instalație de erbicidat, asta … costându-mă, ca să zic așa, 10.000 de lei amendă pe persoană fizică de la DSP, pentru că nu am făcut contract cu o firmă autorizată.


De atunci n-am mai repetat această experiență, dar am făcut, deja, două dezinfecții cu firmă autorizată și urmează a treia. Am văzut, însă, că s-au luat italienii după mine, folosind și ei instalația de erbicidat, primarul din Sinaia a montat la mașinile primăriei tunuri de zăpadă, în Sectorul 6 București operatorul de salubritate spală străzile și trotoarele cu apă tratată cu pastile de cloramină, Primăria Timișoara a anunțat că va spăla străzile cu apă și clor, deci consider că am făcut ce trebuie, chiar dacă înainte de a se da ordonanța militară. Am acționat devreme și la timp, am pus, apoi, în practică toate măsurile impuse de ordonanță, dovadă că nu avem nici un infectat cu COVID-19 la Țicleni.”(a declarat Constantin Radu, primarul orașului Țicleni)

Măsuri complexe

Primăria Țicleni a transferat sumele alocate Zilelor Orașului 2020 la Situații de urgență, s-au luat măsuri de dezinfectare a zonelor aglomerate din oraș și a scărilor de bloc, au fost instalate dispozitive cu soluții dezinfectante la intrările în blocuri, acestea fiind reîncărcate periodic. De asemenea, cei 64 de cetățeni veniți din străinătate au respectat cu strictețe autoizolarea, iar dintre aceștia, cei care nu aveau rude în apropiere au fost ajutați de asistenții sociali din cadrul primăriei, care le-au făcut cumpărăturile necesare. După cele 14 zile impuse de autorități, cu toții au ieșit din autoizolare, fără să fi dezvoltat simptomele bolii.

Potrivit celui mai recent comunicat al Direcției de Sănătate Publică Gorj, emis în data de 27 aprilie 2020, în Gorj erau 42 de cazuri confirmate, 8 persoane vindecate și externate, 32 de persoane internate și două decedate.