Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a trimis o adresă la începutul săptămânii către inspectoratele școlare judetene prin care solicita limitarea, suspendarea sau anularea tuturor activităților care implică deplasari în străinătate și limitarea la maximum sau suspendarea organizării oricăror manifestări colective școlare sau extrașcolare. Riscând un blocaj generalizat al sistemului de educație, în condițiile în care în România nu avem până acum cazuri confirmate de coronavirus, MEC a revenit cu precizări care reduc interdicțiile doar la Italia.
Astfel, organizarea activităților sau a excursiilor în străinătate sau în țară rămâne la decizia unitaților de învățământ, cu acordul părinților sau al tutorilor legali, iar recomandarea privind limitarea/anularea pentru deplasările în străinătate se referă în mod special pentru zonele de carantină, a revenit, ministrul Educatiei si Cercetarii, Monica Anisie, într-o videoconferință cu inspectorii școlari generali.
„In continuarea demersurilor, măsurilor de monitorizare a stării de sănătate a elevilor și prevenirea imbolnăvirii prin infecții respiratorii, Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a susținut o videoconferință cu inspectorii școlari generali si inspectorii școlari generali adjuncți si a avut o întalnire de lucru cu Victor Costache, ministrul Sănătății. În cadrul videoconferinței, ministrul Monica Anisie a subliniat faptul că organizarea activităților, excursiilor care se realizează în străinătate sau în țară rămâne la decizia unităților de învățământ, cu acordul părinților sau a tutorilor legali. Recomandarea privind limitarea sau anularea pentru deplasările în străinătate se referă in mod special pentru zonele de carantină”, se arata într-un comunicat al MEC.
Puse sub semnul întrebării de declarațiile contradictorii ale MEC, peste 700 de mobilități ale elevilor români cu străinătatea în lunile martie și aprilie se vor desfășura sau cei implicați vor suporta costurile înregistrate. Aflăm asta dintr-o adresă a ANPCDEFP către inspectoratele școlare(nr 466/26.02.2020). ”Pentru mobilitățile care trebuie să se efectueze către sau dinspre orice altă țară din UE(în afară de Italia-n.n.), nu există nicio prevedere regulamentară de la Comisia Europeană care să considere caz de forță majoră neefectuarea mobilității și considerarea cheltuielilor avansate ca fiind eligibile. De aceea, în orice situație în care o astfel de mobilitate se anulează, cheltuielile nu vor fi acoperite de programul Erasmus+ din bugetul proiectului.”, se arată în documentul citat.