EDUCAŢIA SCHIMBĂ VIEŢI– o nouă provocare pentru elevii de la CNSH Tg-Jiu

C.N.S.H. S-a dovedit locul propice desfășurării adunării profesorilor de istorie.

Colegiul Naţional Spiru Haret s-a înscris din nou la Concursul Naţional „Euroscola”, concurs care se desfăşoară anul acesta sub titlul generic „Educaţia schimbă vieţi”.

Tema concursului din acest an este realizarea unei campanii de promovare a rolului educaţiei şi al învăţării unei meserii pornind de la povestea de viaţă a unei persoane/ personalităţi care a reuşit prin educaţie să aibă un parcurs demn şi care a contribuit la funcţionarea normală şi la bunăstarea comunităţii.

Echipa Euroscola a Colegiului Naţional „Spiru Haret” din Tg-Jiu, coordonată de prof. Spineanu-Fluturaş Florina şi prof. Popescu Motomancea Elena Aurelia, a hotărât să realizeze această campanie de promovare a rolului educaţiei pornind de la povestea de viaţă a domnului prof. dr. Gheorghe Gorun, fostul director al Colegiului.

În cadrul campaniei, cei 24 de euroscolari au desfăşurat activităţi diverse şi interesante pentru a informa şi sensibiliza cât mai mulţi oameni din comunitate, în special elevi, tineri la început de drum, cu privire la importanţa continuării studiului, la importanţa învăţării unei meserii, aşadar cu privire la importanţa educaţiei.

Astfel, echipa Euroscola a pregătit un program artistic pe care l-a prezentat în şcoli partenere, şcoli gimnaziale în special. Caravana CNSH s-a deplasat în unități de învățământ din municipiul Tg-Jiu, dar şi în şcoli din mediul rural pentru a informa cât mai mulţi elevi de importanţa continuării studiului şi pentru a milita împotriva abandonului şcolar din diferite motive.

 De asemenea, elevii au realizat un pliant şi un afiş de prezentarea a întregii activităţi, au intervievat cetăţeni din municipiul Tg-Jiu şi din mediul rural pentru a afla părerea acestora şi de a observa impactul activităţilor desfăşurate.

 O activitate deosebită, cu rol educativ, a fost donaţia de carte şcolară elevilor de gimnaziu, în special celor de clasa a VIII-a, ce urmează să susţină examenul de evaluare națională și de admitere la liceu în acest an școlar. Astfel, mulţi dintre actualii elevi ai Colegiului Naţional „Spiru Haret” au răspuns invitaţiei membrilor echipei Euroscola şi au donat cărţile după care ei înşişi au învăţat, cărţi care să le fie de folos şi altor copii cu posibilităţi financiare reduse şi care să le susţină procesul de învăţare.

Sunt de admirat aceşti elevi, coordonaţi de doamnele profesoare care, încă din luna iulie, s-au întălnit săptămânal pentru a pregăti programul campaniei şi pentru a împărţi sarcini fiecărui membru. Ei au reușit, astfel, să devină o echipă, să-şi dezvolte abilităţi de comunicare, să se informeze la rândul lor despre ce înseamnă educaţia şi, mai ales, au învăţat să rezolve, într-un timp dat, o sarcină de lucru concretă.

Aşadar, pentru munca depusă, pentru perseverenţă şi ambiţie, aceşti elevi merită apreciaţi şi susţinuţi.

Mai multe detalii despre campania lor pot fi găsite pe pagina de Facebook creată în acest scop: CNSH-TJ-Euroscola 2019.

Îi felicităm pe euroscolarii haretiști și le urăm succes în competiția națională, nădăjduind că vor reuși să se califice pentru a reprezenta Colegiul la Zilele Euroscola organizate de Parlamentul European de la Strasbourg!

                                      Prof. dr. Carmen Cosmulescu