Despre personalităţi de tip Godină

Cornel ŞomâcuDe ceva timp mass-media românească abundă de ştiri despre ce a măi făcut în slujba Poliţiei Rutiere un anumit agent Marian Godină. Respectivul are marele avantaj că ştie să scrie la un nivel care să-i permită să scoată o carte şi a ajuns vedetă pe plaiurile mioritice pe principiul sănătos popular “un chior în ţara orbilor”. Poliţistul din Braşov nu a făcut niscaiva fapte de vitejie, nu a redus numărul de accidente prin educaţia participanţilor la trafic, nu a salvat pe cineva dintr-un caz limită, are meritul că şi-a criticat şefii. Că aceştia poate ar trebui daţi afară, ne gândim la carnagiul permanent de pe şosele, este o altă problemă dar să apari în media doar că a zis Godină nu ştiu ce este destul de greu pentru orice şef din Poliţia Română și să nu uităm că vorbim de purtătorii de caschetă.
În dorinţa ei de senzaţional şi de a oferi modele, de la Becali la Irinel Columbeanu, presa românească ne-a băgat pe gât pe Godină. Vine din “clasa de jos” şi pare un tip de treabă, sancţionează şi pe cei “bogaţi”. Haiducul modern, Marian Godină pe numele de pe tricou, şi-a creat o imagine anti-sistem care dă bine dar nu aduce nimic altceva. Facem ştiri cu Godină “a zis”, “s-a exprimat”, “a declarat” ca să nu vedem pădurea de copaci. Practic şi şefii din IGPR răsuflă uşuraţi că nu sunt întrebaţi de lucruri importante ci de ce a mai făcut Godină şi ce păreri mai are că cică sunt importante. Prin Europa asta din care cică facem parte, tipii ca Godină nu se prea găsesc sau, dacă sunt, aflăm mai greu pentru că se duc la serviciu la trei schimburi și chiar muncesc pentru banii care îi primesc.
Aflăm că “eroul”Marian Godină i-a scris pe Facebook lui Petre Tobă taman după ce acesta a plecat din funcţie. Cred că remarcaţi câtă vitejie zace în domn agent! A făcut-o când Tobă e la pământ şi nu are cum să mai reacţioneze. Şi atunci, alţi superiori l-au ameninţat pe domn agent(pericolul anonim) şi el pac la “Răsboiul”. Bineînţeles că e doar o acţiune de PR dar pe care nu o vedem din pricina faptului că toţi suntem nemulţumiţi de sistem. Şi atunci nu vedem că sistemul este creat din oameni de tip Godină iar reformarea lui s-a mărginit la schimbarea gradelor şi uniformelor. Aşteptându-l pe Godină să se exprime noi nu vedem că drumurile patriei sunt adevărate cimitire în aer liber iar miile de agenţi rutieri dirijează circulaţia blocată mai peste tot şi amendează cu radarul. De ce în Vest e altfel şi la noi nu se poate? Întrebaţi-l pe Godină, are răspunsuri pentru toate! Sau, şi mai simplu, haideţi să-l punem ministru, poate că a citit măcar ce a scris iar la un asemenea Guvern de tehnocraţi ar fi “bomboana pe colivă”!