Despre ”muntele” de bani și alte cele

După principiul avem o țară frumoasă dar păcat că este locuită, tot așa și Gorjul e un județ în care vor veni, în perioada următoare, cel puțin două miliarde de euro și nu prea știm ce să facem cu acești bani. Toți politicienii locali, cu merite sau simpli băgători de seamă, nu vorbesc decât despre faptul că vin aceste fonduri imense, dar concret, în ce trebuie băgați acești bani  ca să ne fie mai bine, e o nebuloasă. La toate cele invocate cred că avem și o ruptură politică în coaliție cel puțin la Gorj, vizibilă și la vizita premierului. când am asistat la ceva de genul voi cu ai voștri și noi cu ai noștri ca brazii!

Programul de Tranziție Justă aduce doar Gorjului 537 de milioane de euro dar, cum se spune, Dumnezeu îți dă dar nu îți bagă și în sac! Credem că este corectă observația privind plafonul de 5 milioane de euro pe un proiect ca prea mic, dar în timp ce politicienii raportează la realizări, prezumtiva disponibilitate a fondurilor nouă ar putea să ne dea cu minus. Știm că Europa ne dă bani să înlocuim energia electrică pe cărbune cu una nepoluantă și să salvăm economic această zonă. Deși se fac că lucrează, politicienii gorjeni nu par să cunoască subiectul decât din punct de vedere teoretic, iar noi trebuia să trecem la fapte de ceva timp.

Prin PNRR, în Gorj au ajuns și mai ales vor veni fonduri uriașe, sume ce ar trebui să ne plaseze în sfârșit în Europa cu locuințe branșate la apă și canalizare, izolate termic și încălzite cu energie verde, cu drumuri și autostrăzi în toată țara și cu oportunități economice care să țină forța de muncă în țară, ba să aducă în țară și diaspora. Practic în 2027 am avea la cheie altă țară cu spitale noi, cu școli moderne și dotate, o Românie digitalizată care se învârte după Soare. Este că mă ține de basme?

Ca să vină banii, e nevoie de proiecte, iar autoritățile să pună osul la muncă pentru a da direcțiile și a crea oportunitățile. Știu că este greu și să ne gândim că vom reuși, dar nu prea avem alternativă! USR-ul și-a îndeplinit ”misiunea” de a ne lăsa câteva bombe cu ceas  care să ne priveze de fonduri importante de la UE, există însă și reforme care pot fi îndeplinite cu bună credință. Altfel, ne vom zbate în sărăcie sau în haos în anii ce vin!

Pe meleagurile lui Brâncuși, acolo unde singura sală pentru activități publice aparține unui restaurant, e greu și cu economia, dar nici cultura nu se simte prea bine. Nu suntem în stare de moștenirea brâncușiană: ,,Când am plecat, v-am lasat săraci și proști. Acum, vă găsesc și mai săraci și mai proști!” a spus marele sculptor. Așa ne putem cataloga la cultură, în general, la turism și la alte o mie de lucruri, dar suntem datori să sperăm!