De la coada vacii la ştampila Primăriei

De câte ori vezi  anumiţi  primari gorjeni  în faţa presei  ai senzaţia că toate problemele judeţului stau pe umerii lor. Cu o figură serioasă, preocupată, orice ales te face să fii invidios pe cei care locuiesc în urbea  celui în cauză. Doar că de la imagine la realitate e o cale atât de lungă încât nu ar trebui să fim deloc  mândri  că suntem contemporani cu anumiţi aleşi, indiferent de culoarea politică. Unii s-au văzut în capul trebii printr-o conjunctură favorabilă şi de la coada vacii la frâiele comunei nu a mai fost decât un pas, chiar dacă au coborât de pe tractor.
Avem tipul de primar atotputernic  în aşezarea proprie care alungă investitorii dacă nu îşi primeşte partea, îşi angajează tot neamul  în primărie de parcă ar fi veşnic şi tratează toate problemele din perspectiva interesului propriu. Pentru cine nu ştie, să spunem că în multe dintre localităţile Gorjului nu s-a dat în ultimii 20 de ani nici o palmă de pământ  pentru tineri deşi posibilităţi ar fi existat dar, dacă nu pică, nu se dă. Investiţiile făcute, pe care le putem număra pe degetele de la o singură mână, s-au făcut cu mari concesii din partea întreprinzătorilor, concesii care pe unii i-au speriat atât de tare încât au plecat spre alte meleaguri. Avem aici explicaţia de ce investitorii fug de Gorj ca Dracu de tămâie.
Primarii Gorjului nu văd oportunităţile nici când Guvernul le oferă totul pe tavă. Bunăoară, programul guvernamental iniţiat de Elena Udrea privind construcţia de case pentru specialiştii tineri ce lucrează în lumea satului nu a stârnit deloc entuziasmul primarilor gorjeni. Prefectura Gorj nu a primit nici până acum necesarul de locuinţe în fiecare comună dar a fost asaltată în schimb de lamentări de genul  că nu este nevoie de aceste locuinţe, de parcă zona nu ar avea nevoie de medici, profesori, preoţi etc, că nu ar exista terenul necesar acestora şi alte scuze mai mult decât străvezii. Unul dintre sutele de îmbuibaţi cu salarii mari în primăriile gorjene, chiar pe la unii nu s-au redus deloc sporurile, îmi explica că locuinţele propuse de Elena Udrea nu vor fi acceptate pentru că presupun multe hârtii şi  muncă, iar domn funcţionar are familie, grădină, nu şi timp să facă ceva ce ar intra credem în fişa postului.
Pentru alegerile ce vin credem că în multe aşezări ar trebui mai multă atenţie cu primarii. Postul de primar nu este ajutor social, pentru că avem şi cazuri în care alegerile s-au făcut ca să aibă şi respectivul un loc de muncă, iar aşezarea nu va prospera niciodată în asemenea condiţii. În unele comune nu s-a schimbat nimic în 20 de ani, sau oricum modificări nesemnificative, cu toate acestea primarii au mai multe mandate. În aceste condiţii degeaba aşteptăm investiţii, locuri de muncă, infrastructură şi toate celelalte necesare unui trai civilizat. Cine are urechi  de auzit..