Conflict între generaţii şi între etnii

Am primit la redacţie un caz mai special. Un tată se plânge că fata lui, care are 15 ani, a fost luată de un ţigan, iar acesta n-o mai lasă să meargă la şcoală. Ba, chiar, părinţii fetei au făcut plângere împotriva băiatului, care are 18 ani, pentru corupere de minori. Fata şi băiatul spun, în schimb, că ei sunt doar prieteni, iar dacă ea lipseşte de la şcoală, sau de acasă, nu înseamnă că e la el. Ce concluzie am tras noi? E vorba despre un conflict între generaţii şi între etnii, una dintre părţi minte, iar rezultatul e că un copil a apucat pe o cale greşită.

Părinţii fetei acuză un tânăr că a sedus-o

Ion Ungureanu şi Ana Bălănescu spun că nu mai ştiu ce să facă cu fata lor, care riscă să piardă şcoala dacă continuă să lipsească. Bărbatrul a fost plecat în Grecia, timp de câteva luni, iar femeia spune că fata abia dacă a dormit, în acea perioadă, o săptămână acasă, cu totul. Povestea e mai lungă, pentru că problemele nu au început acum. Din cauza certurilor cu părinţii, fata a plecat, anul trecut, să locuiască la bunica unei prietene, care e verişoară cu Vali Trifon, băiatul de etnie romă acuzat că a sedus-o pe fată. Atunci, fata a fost luată cu poliţia şi dusă în centrul de urgenţă pentru minori, unde a stat timp de o lună, până când instanţa a încuviinţat ca aceasta să se întoarcă alături de părinţi. Atunci, părinţii au promis că nu vor mai fi pisălogi, iar fata că nu va mai lipsi de la şcoală, dar se pare că nici unii nu au reuşit în totalitate să-şi ţină promisiunea. Aşa se face că, acum, fata a ajuns iar să aibă probleme, având 110 absenţe şi nota scăzută la purtare pe semestrul I.

Reconcilieri şi declaraţii contradictorii
Directorul şcolii la care învaţă fata ne-a declarat că, totuşi, dacă aceasta va veni la şcoală, are şanse să termine clasa a VIII-a. La rândul ei, fata spune că vrea să înveţe, ba chiar să-şi îndrepte mediile, ca să poată merge şi la liceu. De asemenea, ea spune că nu e măritată, cum susţin părinţii săi, că stă cu ei şi că cu Vali Trifon e doar prieten şi atât: „Părinţii mei spun că am locuit la el, dar nu e adevărat. Nici împreună la noi n-am locuit, aşa cum spun ei. Vali venea pe la mine, uneori stătea mai târziu, dar niciodată nu am locuit împreună.”  Un „ martor al acuzării”, despre care lumea vorbeşte că ar trăi cu mama fetei, dar despre care tatăl spune că e prietenul lui şi că l-a lăsat de încredere în casă cât a fost el în puşcărie, spune că băiatul, împreună cu familia lui ar fi venit să o ceară înapoi pe fată, când aceasta se întorsese acasă. Ba chiar că a văzut-o cu ochii lui pe fată la băiat în curte, cum trebăluia.

O familie cu probleme
Ce n-am spus până acum, e faptul că pe Ion Ungureanu, noi, ziariştii, îl ştim de mulţi ani. L-am cunoscut când era urcat pe un stâlp, ameninţând că se aruncă de acolo, pentru că-i sunt încălcate drepturile. El se judecă de mulţi ani cu un vecin, pe o palmă de pământ,  ba chiar s-a trezit în puşcărie, cu tot cu nevastă, în timpul proceselor, fiind condamnaţi pentru insultă şi calomnie. Fata a fost târâtă şi ea prin sălile de judecată, casa şi pământul fiind trecute pe numele ei, iar acum tatăl vrea să-i spargă actul, supărat că fata nu-l mai ascultă.

A fi, sau a nu fi măritată
Că părinţii îşi doresc fata acasă e destul de clar. E la fel de clar, însă, că acasă nu are un mediu prielnic, în care să se simtă bine, iar faptul că e nevoită să caute înţelegere  în altă parte e evident. Această înţelegere se pare că a găsit-o la… cel acuzat că a … luat-o de minţi, dar care spune, ca şi fata de altfel, că ei sunt doar buni prieteni. De altfel, împotriva lui s-a dat neînceperea urmăririi penale, pentru acuzaţia de corupere de minori, în special pentru faptul că nici el nici fata nu recunosc că au avut amândoi relaţii sexuale. Mai mult, băiatul şi mama lui spun că fata n-a fost niciodată în casa lor. Puşi de noi în faţa părinţilor fetei, cei doi tineri au recunoscut, însă, că a doua oară când a venit poliţia, a luat-o pe fată de la el din casă, e drept, el nefiind acasă, iar ea declarând că se dusese acolo doar s-o caute pe verişoara băiatului. În final, părinţii fetei spun că băiatul continuă să-i sune şi să le spună că fata e tot a lui, deşi el ne-a declarat că e logodit, aşa cum se obişnuieşte în etnie şi că urmează să se însoare şi că nici nu încape vorba s-o ia pe fată. Încurcată problemă! Să mintă fata, de frica băiatului, sau pur şi simplu de ruşine, sau ca să-l scape de puşcărie? Să mintă părinţii, ca să o dea afară pe fată şi să-i spargă actul?  Vom urmări în continuare subiectul, îndeaproape şi vă vom ţine la curent.