Cu sau fără Victor Ponta?

Cu siguranță, cel mai mare partid al României la acest moment, inclusiv în preferințele electoratului, este PSD. Deși este pe valul încrederii populației, acest partid ascunde mari nemulțumiri atât la nivel național cât și local. Mai exact, politicienii trecuți de mai mult timp de prima tinerețe s-au văzut dați la o parte, mai mult sau mai puțin oficial, de ”lupii tineri” ai lui Victor Ponta și abia așteaptă  să își ia revanșa. Acest lucru se va întâmpla însă după alegeri când la un moment dat se vor contabiliza și costurile guvernării.
Victor Ponta nu este în cea mai bună poziție pe care și-ar dori-o, fie el acum prim-ministru și liderul coaliției care va câștiga detașat alegerile. Are de înfruntat ostilitatea mai mult decât evidentă a lui Traian Băsescu, neînțelegeri tot mai mari cu liberalii și mașinațiunile din propriul partid. Sunt convins că promovarea lui Liviu Dragnea în Parlament are altă explicație decât o banală obținere de imunitate parlamentară, poate că ”greii” PSD își asigură o altă variantă de lider într-un scenariu în care Victor Ponta nu va putea rămâne la Palatul Victoria. Situația este foarte serioasă, USL-ul  temându-se  ca Traian Băsescu să nu beneficieze de un sprijin european pentru refuzul de a-l numi din nou premier pe Victor Ponta.
Poziția aparent șubredă a lui Victor Ponta la nivel internațional îi ridică serioase dificultăți și lui Crin Antonescu, acesta trebuind să se poziționeze în așa fel ca o schimbare de gardă la Palatul Victoria să nu îl ia prin surprindere. Poate că ideea cu mandatul de senator din Teleorman nu e tocmai întâmplătoare  și dacă ar fi legată de o asemenea mișcare nu ar trebui să surprindă, deciziile politice importante se pregătesc  cu mult înainte. Și dacă Liviu Dragnea ar putea fi manipulat cu dosare e o idee acceptabilă și pentru Cotroceni pentru că nimic nu este întâmplător în politica românească.
Sunt foarte multe nemul­țumiri în prezent, chiar și în PSD-ul  local. Sistemul de promovare cu două cabinete, unul de la conducerea statutară și alta direct  la București, a nemulțumit pe foarte mulți dintre oamenii de partid. Desigur, nimeni cu scaun la cap nu pleacă dintr-un partid la putere dar poate să aplice politica struțului și să nu se implice. Pe neimplicare s-au mai pierdut alegerile la PSD, așa că ar trebui să se învețe din greșeli.  Florin Cârciumaru mai vorbea de un pericol, credința unor membrii PSD de a se vedea prea devreme câștigători, subscriu unei asemenea pericol și dacă se cunoaște probabil că va fi și ocolit.
Revenind la Victor Ponta și la vizita de ieri de la Bumbești-Jiu, gorjenii ar pierde imens dacă acesta nu ar mai fi prim-ministru. Rămâne să vedem la următoarele alegeri dacă și gorjenii gândesc la fel!