Corigenții tranziției

Loading

În perioada interbelică, dascălul și ziaristul Gheorghe Lăscăteu scria despre condiţia cadrului didactic: “Amărât apostol! Tu ai auzit că pe cel ce-a avut necaz, Dumnezeu l-a făcut învăţător. N-ai fi crezut, dar acum o vezi. Ai ameţit lumea cu pretenţiile tale. Te superi că simbria ţi-e prea mică? Ţi se pare! Nu uita că eşti apostol şi …apostolii Domnului nu primesc nici o plată pentru învăţătura lor” (Apostolul- 18 septembrie 1929)

Din 22 mai 2023 școala intră în grevă, un moment amânat de mai mulți ani, pentru că profesorii au crezut în vorbele politicienilor de dreapta. Să nu uităm, cadrele didactice au primit ceva apreciere pe vremea lui Ponta și lui Dragnea, în sensul că au plecat cu mai mulți bani acasă, dar atenția pentru școală a fost minimă și atunci. Nu, școala nu a fost niciodată o prioritate pentru politicienii ultimilor trei decenii, fie că nu au fost resurse, sau nu s-a dorit să fie identificate. Un popor educat poate i-ar fi trimis acasă  pe politicienii mincinoși. Așa se face că, deși școala este de la un an la altul mai slabă, noi o dăm înainte cu prioritate națională, care se probează printr- un procent nesemnificativ din PIB.

Jenantă a fost prestația din ultimele zile a premierului Ciucă, un individ care în afara faptului că reproduce ca un robot niște fraze stereotipe nu prea știe ce este prin România. Ultima întâlnire cu sindicatele a fost de noaptea minții, niște vorbe aruncate despre care nu ești convins că cel care le rostește  le înțelege  și sensul. Individul respectiv, despre care Justiția spune că nu a plagiat în teza de doctorat, deoarece la Kovesi și la liberali nu se pune, nu stăpânește nimic și nu știe pe ce lume se află, fix  candidatul ideal pentru Cotroceni, după întâiul turist al țării. Ultimii patru ani de guvernări liberale au însemnat doar pierderi financiare  pentru cadrele didactice, prin întârzierile la aplicarea legii, sau prin inflație.

În timp ce guvernanții nu găsesc bani pentru școli, acolo unde se plămădește viitorul țării, aruncăm miliarde de euro pe capabilități militare depășite. Știm, ”vin rușii!”, dar cu ce ne ajută un Logan, când ne întrecem cu un Mercedes? Desigur, trebuie să ne facem măcar că ne apărăm și, musai, cu armament american reciclat. Așa că, de ce să mai dăm bani la școli? Cum se spune, „țara te vrea prost”- dăm pe orice altceva, pentru că tineretul trebuie ținut departe de realitate. Analfabeți funcționali, dependenți de telefoane și de droguri, activi doar pe rețelele de socializare, tinerii sunt gata de marea globalizare în care se vor mișca controlat în orașele pe care le vom traversa  în  15 minute.

Dacă mai vrem o șansă, hai să-i ajutăm pe profesori să-și facă treaba! Putem să le dăm, ca să putem să le cerem, e singura șansă! Despre politicienii tranziției, ei sunt doar niște corigenți premiați nemeritat de votul nostru.