Controlul încălzirii globale cu ajutorul eco-geoingineriei

ecomagazinOamenii de ştiinţă au descoperit diverse căi prin care pot modifica mediul înconjurător în aşa fel încât să controleze încălzirea globală. Activitatea e cunoscută sub numele de geo-inginerie.

Bianca Roşu – EcoMagazin

Geoingineria propune căi de reducere a încălzirii globale
Geoingineria propune căi de reducere a încălzirii globale

O modalitate de a realiza acest lucru este de a reflecta mai mult din lumina de la Soare, schimbând gradul de reflexie al Pământului. Acest lucru poate fi realizat folosind în spaţiu reflectori imenşi şi flexibili (1), plasaţi pe orbita Pământului. Alternativ, tipuri variate de “aerosoli stratosferici” pot fi eliberaţi în atmosfera superioara (2) pentru a împrăştia o parte din lumină înapoi în spaţiu. Reflectori situaţi pe suprafaţa Pământului (3) pot contribui şi ei la această reflexie.O altă modalitate de abordare o constituie reducerea directă a carbonului atmosferic, care, printre alte lucruri, duce la creşterea temperaturii. Aceasta se poate realiza prin “fertilizarea” oceanului, stimulând absorbţia dioxidului de carbon de către alge, care, în cele din urma se vor scufunda în adâncul oceanului. Porţiunile în care s-a produs eroziunea rocilor pot reprezenta, de asemenea, locuri în care (CO2) poate fi absorbit.Un alt scop îl reprezintă capturarea dioxidului de carbon din aer, folosind  “copaci artificiali”, urmată de lichefierea şi depozitarea dioxidului de carbon în rezervoare subterane.

Avantaje şi dezavantaje
“Aerosolii stratosferici” par a fi cei mai eficienţi în cazul celei mai mici investiţii. Ei pot fi folosiţi, în curând, dar prezintă un risc încă necunoscut asupra mediului.
Modificări ale coeficientului de reflexie al deşertului sunt gândite astfel încât să fie mai eficiente decât “fertilizarea oceanului”, dar ambele pot schimba ecosisteme delicate într-un mod neaşteptat.
Pentru mai multe informaţii detaliate despre ecologie şi protecţia mediului, evenimente ecologice, ştiri de mediu, aerosoli stratosferici, copaci artificiali, ecosisteme, fertilizare, ocean, sau pentru voluntariat oriunde în ţară abonează-te gratuit la newsletterul saptamanal EcoMagazin