Comunicat de presă – Muzeul Județean Gorj

Loading

delegatie-statele-unite-ale-americiiMuzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” anunță întoarecerea delegației române din Statele Unite ale Americii, ca urmare a primului schimb cultural ce are loc în cadrul proiectului ”Note Comune – Conectarea tradițiilor populare cu ajutorul tehnologiei moderne”, proiect în cadrul căruia are ca partener muzeul Clay Center din Charleston, Virginia de Vest, SUA.
Între 29 septembrie și 1 octombrie 2014, managerul român de proiect – Tița Eugenia Alina, partenerul său american – Jeffries William, împreună cu managerii celorlalte proiecte căștigătoare ale programului Museums Connect, au participat, la Washington, la un curs de pregatire organizat de Alianța Americană a Muzeelor, instituție aflată în subordinea Departamentului de Stat american.
După trainingul managerilor de proiect, delegația română întrunită la Washington, și formată din 9 persoane – directorul Muzeului Județean Gorj Hortopan Dumitru, managerul de proiect Tița Eugenia Alina, profesorii de la Liceul de Muzică și Artă ”Constantin Brăiloiu” Pasăre Dumitru și Tulpan Emanuela, artistul de muzică populară Argint Constantin, precum și patru elevi Gorun Alina, Foanță Teodor, Lăcătușu Cristina și Munteanu Cristian – s-a deplasat la Charleston, Virginia de Vest, unde, între 1 -13 octombrie, a fost invitata muzeului Clay Center, având loc astfel primul schimb cultural din cadrul proiectului mai sus menționat.
În primele zile ale schimbului cultural cei doi profesori de la Liceul de Muzică ”Constantin Brăiloiu” și cei de la Liceul Wahama au fost pregătiți de către personalul specializat al lui Clay Center în domeniul povestirii digitale. Astfel, profesorii au învățat cum să adune și să editeze pozele, imaginile și sunetul în filmulete, pe care ulterior să le folosească în ”spunerea de povesti”. Cu aceste cunoștinte, profesorii îi vor învață și ulterior asista pe cei 50 de elevi (25 români și 25 americani) în crearea de ”povestiri digitale”.
Pe data de 6 octombrie, la Liceul Wahama din Mason County, artiștii români – Pasăre Dumitru, Constantin Argint, împreună cu cei patru elevi de la Liceul de Muzică și Artă ”Constantin Brăiloiu” și artiștii americani de muzică blue grass frații – Robin și Dan Kessinger au susținut un concert comun în fața a peste 200 de elevi. Elevii români, înaintea spectacolului, au avut onoarea de a asista la câteva ore, fiind invitații elevilor americani ce vor participa la proiect. Astfel, ei au avut ocazia de a afla cum decurge o zi de scoală din viața unui elev american. De asemenea, în cadrul acestui concert în școală, domnul profesor Pasăre Dumitru a susținut o ”oră deschisă” în care le-a povestit elevilor americani despre instrumentele populare tradiționale românești și modul în care dumnealui le confecționează.
Pe data de 10 octombrie a avut loc marele concert public, în care ambele părți – cea americană și cea română – au încântat publicul larg cu muzica specifică din statul Virginia de Vest și din zona Gorjului.
În luna aprilie 2015 delegația americană va sosi la Târgu Jiu, acesta fiind cel de-al doilea schimb cultural din cadrul proiectului ”Note Comune”. Vizita va consta, la fel ca cea pe care delegația română a facut-o în acest an, în concerte comune la liceu și în aer liber, cursuri de specializare și perfecționare pentru profesori, excursii, etc.
Proiectul ”Note Comune – Conectarea tradițiilor populare cu ajutorul tehnologiei moderne”, realizat prin programul Museums Connect este finanțat parțial de Oficiul pentru Educație și Cultură al Departamentului American de Stat și este administrat de Alianța Americană a Muzeelor.