Expoziție itinerantă la Târgu Jiu : „Francezi și români în primul război mondial”

O bilaterală francezo-română autentică, la 100 de ani de la Primul Război Mondial
O bilaterală francezo-română autentică, la 100 de ani de la Primul Război Mondial

Arhivele Naționale ale României, în colaborare cu Ambasada Franței în România, Muzeul Militar din București, dar și cu alte instituții, au organizat o serie de evenimente menite să marcheze 100 de ani de la declanșarea Primului Razboi Mondial. În acest context, a fost organizată și expoziția cu caracter itinerant ”Francezi și români în primul război mondial”.
Prin intermediul Serviciului Județean Gorj al Arhivelor Naționale, aceasta a ajuns și în orașul nostru, după ce expoziții similare au avut loc în mai multe orașe din țară pentru marcarea acestui eveniment.
Expoziția este compusă din 12 panouri ilustrate, realizate printr-o tehnică deosebită, redactate în limba franceză, fiind însoțite de fișele cu traducerea în limba română. Panourile expun colaborarea politică și militară dintre cele două țări în contextul primului război mondial, portretele personalităților și factorilor de decizie din această perioada: Regele Carol I, Regele Ferdinand I, Regina Maria, primul-ministru Ionel Brătianu, generali români și francezi, hărți ale luptelor, planuri militare etc.
Cele 12 panouri au fost completate cu 4 panouri, realizate cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgu Jiu, cuprinzând informații referitoare la istoria locală, personalități gorjene din acea perioadă, fotografii aparținând fondurilor și colecțiilor arhivistice din cadrul S.J.A.N. Gorj, printre acestea menționăm pe Ecaterina Teodoroiu, Victor Popescu, Ion C. Popilian, ofițerii și soldații Regimentului 18 Gorj etc.
Expoziția va rămâne deschisă până în data de 26 octombrie în sala Muzeului Județean Gorj, fiind așteptați iubitorii de istorie, elevii și studenții din județ pentru a vizita această redutabilă lecție de istorie.