Colectare selectivă catastrofală a gunoaielor și la Slatina

Loading

Reporterii noștri au ajuns și în județul Olt  dar problemele sunt la fel de mari ca în restul Olteniei, toată lumea-de la Primăria Slatina la prestatorul actual-așteaptă o nouă licitație care ar trebui să lămurească lucrurile la începutul anului 2021. Dar cum suntem în România, amânările și contestațiile care sunt frecvente în acest domeniu ar putea  să ne blocheze pentru mult timp colectarea selectivă și în această zonă.

În municipiul Slatina, un proiect similar (Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Olt), al cărui beneficiar a fost şi UAT Slatina, se află în perioada de monitorizare. Deşi implementarea a fost finalizată oficial la 30.06.2016, până în prezent nu a fost operaţionalizat integral, UAT Slatina fiind departe de a atinge standardele de colectare selectivă a deşeurilor prevăzute pentru anii 2019 – 2020 (de 40% şi 50%).

Problema este simplă dar și la fel de complicată ca peste tot.  Astfel, în judeţul Olt, contractul privind colectarea şi transportuldeşeurilor dintre ADI OLT-ECO și societatea ROSAL GRUP SA București, semnat la 19.09.2018, a fost reziliat în luna martie 2019, societatea neonorându-şi obligaţia de a deţine autospeciale adaptate pentru colectarea deşeurilor în municipiul Slatina, depăşind mereutermenele acordate de ADI OLT-ECO şi CJ Olt. Tentativa temerară a autorităţilor, de reziliere a contractului, a determinat firma de salubritate ROSAL GRUP SA Bucureşti să intenteze un proces de anulare a respectivei decizii, pierdut definitiv de operator în instanţă. A fost reluată întocmirea documentaţiei necesare licitării contractului de colectare şi transport a deşeurilor, ceea ce înseamnă că ne putem aştepta la noi şi inteminabile întârzieri sau la soluționare cum ne-au asigurat reprezentanții Primăriei Slatina.

În prezent, în municipiul Slatina, nu se poate vorbi de o colectare separată a deşeurilor, din mai multe cauze: pe lângă incertitudinea atribuirii contractului de colectare şi transport, containerele îngropate deja construite nu sunt prevăzute cu compartimente separate necesare colectării selective. Până la finalizarea unei noi licitaţii, serviciile de colectare a deşeurilor în municipiul Slatina au fost delegate, cu titlu provizoriu, firmei SALUBRIS SA Slatina, care nu realizează o colectare selectivă (cum poate constata cu ochiul liber orice cetăţean), neavând constrângerea asigurării infrastructurii dedicate în acest sens. Marius Sburliș,  director executiv SALUBRIS SA în judeţul Olt, ne-a declarat că lucrurile sunt avansate și chiar în luna ianuarie 2021 s-ar putea  anunța  licitația cu privire la municpiul Slatina, operațiune la care va participa și firma pe care o conduce.

Că va fi bine sau rău rămâne un lucru de evidență, SALUBRIS SA ar putea participa la noua licitaţie, în cazul adjudecării serviciilor de colectare, s-ar putea bucura de o poziţie de monopol în judeţul Olt, fiind deja operator al Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Bălteni şi al staţiilor de transfer.