Cel mai mare miting al profesorilor din Gorj

Peste 2000 de cadre didactice din Gorj au participat luni, 29 mai 2023, la cea mai mare acțiune de protest din ultimele două decenii. După ce au fost ignorate timp de o săptămână, cadrele didactice sunt hotărâte la acest moment să nu cedeze până la obținerea unor drepturi ignorate de guvernanți. A fost și răspunsul oferit de profesori la tentativele de intimidare ale Guvernului prin înăsprirea legislației muncii.

Undeva între 2000 și 3000 de participanți au estimat reprezentanții USLI Gorj prezența la acțiunea de protest din 29 mai 2023 de la Târgu-Jiu. Practic, mai mult de jumătate dintre angajații din Educație din Gorj au participat la protest. S-au aflat în stradă  profesori de la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu”, de la Colegiul Național ”Ecaterina Teodoroiu”, de la Colegiul Național ”Spiru Haret”, toate din Târgu-Jiu, de la Școlile Gimnaziale ”Gheorghe Tătărescu”, ”Alexandru Ștefulescu”, ”Constantin Săvoiu”, ”Constantin Brâncuși” ș.a., de la  toate unitățile din Motru, Mătăsari, Bălești, Rovinari, Tg-Cărbunești, Novaci, Peștișani ș.a.

Constantin Huică, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj, a declarat cu acest prilej: ”Am dovedit astăzi că suntem o forță de care politicienii trebuie să țină seamă. Profesorii au arătat demnitate, curaj și dorință de a lupta pentru drepturile lor, ignorate de politicieni vremelnici. Indiferent de ce va urma de acum înainte, lumea școlii și-a recăpătat încrederea în forțele proprii și își va cere drepturile. Uniți vom învinge!”


Cele trei federații sindicale din învățământ îi cer președintelui Klaus Iohannis ajutorul în acest conflict.

”În data de 10 mai 2023, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Naţională Sindicală „ALMA MATER”, în numele salariaților din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, v-au adresat rugămintea de a stabili o întâlnire cu reprezentantii noştri, pentru a discuta problemele existente în sistemul de învățământ, a căror rezolvare se impunea cu celeritate.

Suntem deja în a șasea zi de grevă generală, iar revendicările legitime ale salariaților din învăţământ au primit un răspuns total nesatisfăcător din partea Guvernului României.

Vă reamintim principalele revendicări care au determinat declanșarea grevei: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.

Din păcate, până la acest moment, oferta Guvernului nu răspunde niciuneia dintre aceste revendicări.

În aceste condiții, vă adresăm rugămintea de a vă întâlni cu Birourile Executive ale celor trei federații reprezentative din învăţământ, în data de 30 mai 2023, ora 15:30.

Facem — din nou — apel la Domnia Voastră, în calitate de mediator între stat și societate, pentru a obține, din partea Executivului, soluții reale și imediate pentru sistemul de învățământ.

Pentru a avea o ROMÂNIE EDUCATA, este nevoie de investiții masive în educație și de o resursă umană motivată.”